Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jugozapadna Srbija
  • 21.04.2017. 16:00

Aprilski sneg zavio u crno malinare

Aprilske nepogode zavile su u crno malinare u jugozapadnoj Srbiji, gde je u protekla tri dana palo više od 30 centimetara snega, a temperatura se spuštala ispod nule. Stradali su i zasadi drugog voća, pa meštani planinskih sela strahuju da ga ovog leta neće biti ni za jelo.

Foto: Željko Dulanović
  • 4.323
  • 314
  • 0

Aprilske nepogode zavile su u crno malinare u jugozapadnoj Srbiji, gde je u protekla tri dana palo više od 30 centimetara snega, a temperatura se spuštala ispod nule. Stradali su i zasadi drugog voća, pa meštani planinskih sela strahuju da ga ovog leta neće biti ni za jelo.

Prepolovljen rod

Prve procene govore da će u malinjacima kod Nove Varoši, Prijepolja i Priboja, koji su preživeli januarske mrazeve, rod biti prepolovljen. Sneg u ovom delu Srbije i dalje pada, pa malinari strahuju da bi šteta mogla da bude i znatno veća.

"Prava opasnost za voćare tek predstoji kada se vreme razvedri, a temperature odu u 'debeli minus'. U malinjacima u limskoj dolini, gde zimus nije bilo puno snega, već su stradali od mraza u januaru, sigurno neće biti roda, a slična sudbina se sada sprema i zasadima na višim nadmorskim visinama", kaže Milutin Živković, predsednik Saveza "Srpska malina", koji okuplja 26 lokalnih udruženja iz zapadne i južne Srbije.

Proizvođači kažu da će se tek sa prvim sunčanim danima videti stvarne razmere štete, ali da je sada već jasno da će ova godina biti jedna od najtežih za malinare.
"U malinjacima je mnogo grančica na kojima će se oštećenja videti tek sa prvim suncem, a strahujemo da će u većini zasada šteta biti stoprocentna. Mnogo je malinajka u utorak izjutra stradalo od mraza i jake slane, a onda je uveče pao vlažan sneg i polomio lastare", kaže Živković.

U jugozapadnoj Srbiji malinarstvo je proteklih godina u ekspanziji, a "crveno zlato" se ovde sada gaji na više od 780 hektara, najviše u Prijepolju. Meštani strahuju da bi zbog vremenskih neprilika mogli da ostanu bez značajnog izvora prihoda, a na šteti bi bili i brojni sezonci.

Nagli porast poguban za malinjake

Agronomi kažu da je ubacivanjem azotnih đubriva u zasade došlo do naglog porasta, ali ne i čvrstine lastara što se pokazalo kao pogubno za malinjake.

"Vlažan sneg se lepio i lomio lastare, dok je u malobrojnim malinjacima, koji nisu prihranjivani, vegetacija kasnila, pa je i bilo manje štete. Od ranog jutra stresali smo sneg, ali je bilo malo koristi. Plaše nas, međutim, najave meteorologa da će sneg padati i narednih dana, što bilo pogubno za sve. Još se nismo oporavili ni od štete koju nam je sneg napravio 16. maja prošle godine", kaže Vukašin Sindžirević iz Nove Varoši.

Sneg je izlomio grane i izvalio stara stabla

Stradalo i drugo voće

Aprilski sneg i mraz su "obrali" i drugo voće.U selima na obroncima Zlatara, Murtenice i Javora vegetacija je ove godine poranila, pa se sneg lako lepio za izlistale grane.

"Ove godine neću imati šta da uberem, a imam više od 500 stabala raznog voća. Sneg je izlomio grane i izvalio stara stabla, dosta štete je i u mladim zasadima, a mraz i obilne snežne padavine su došlii u najnezgodnijem trenutku kada je voće u punom cvetu. Šljiva, trešnja, kruška i jabuka su lepo krenule i da nije proteklih dana bilo nepogoda od roda bi se savijale grane", kaže voćar Pero Mijović iz Rutoša.

Foto: Željko Dulanović


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Tagovi

Sneg Malina Nova Varoš Prijepolje Priboj Pero Mijović Vukašin Sindžirević Milutin Živković


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta