Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupina
  • 22.07.2018. 09:00

Arilje: Hladnjačari zaustavili otkup kupine

Otkupljivači kupine tvrde da je glavni razlog prestanka otkupa taj što nema potražnje tog bobičastog voćem, pa ne mogu u hladnjačama da skladište kupinu jer preuzimaju veliki rizik da im ona ostane neprodata. Trenutna cena kupina je 30-35 din/kg. Proizvođači u problemu i zato što su se zadužili, te ne znaju kako će otpaltiti dug.

Foto: Pixabay / ulleo
  • 3.773
  • 291
  • 0

Hladnjačari iz ariljskog kraja obustavili su otkup kupine, čija se otkupna cena kretala 30-35 dinara po kilogramu. Kako prenose Novosti, taj čin je iznenadio proizvođače ovog voća jer je berba tek počela. Otkupljivači s druge strane navode da je glavni razlog prestanka otkupa taj što nema potražnje tog bobičastog voćem, pa ne mogu u hladnjačama da skladište kupinu jer preuzimaju veliki rizik da im ona ostane neprodata.

Kako preživeti i vratiti dugove?

Porodica Milosavljević, iz sela Mirosaljci, koja pod kupinom ima 60 ari zemlje, kaže da im je proizvodnja tog voća jedini izvor prihoda. Kako tvrde, berbu su počeli, ali su ih onda zvali iz hladnjače i rekli kupinu više neće otkupljivati. Nakon toga su pokušali da se dogovore sa drugim hladnjačarima od kojih su dobili isti odgovor, te saznali da su i ostali proizvođači obavešteni o obustavi otkupa. Milosavljevići su sada u velikom problemu i zbog toga što su se kod nekih hladnjačara zadužili za skupe preparate, pa sada ne znaju kako će te dugove da otplate.

Proizvodnju kupine prate mnogi problemi

Stručnjak za bobičasto voće u Institutu za voćarstvo u Čačku, dr Aleksandar Leposavić, objašnjava da proizvodnju kupine u našoj zemlji prate različiti problemi poput otežanog plasmana i pada cena, velike osetljivosti svežih plodova na neadekvatan transport, neracionalno organizovanje otkupa i prodaje na svetskom tržištu, nedostatak novca u vreme otkupa, neblagovremena isplata proizvođačima i mnogi drugi. Ovom treba dodati i to da je "Novostima" u tržišnoj inspekciji rečeno, niko od proizvođača kupina nije zvao ili poslao primedbu Ministarstvu trgovine, da je prikinut otkup tog voća.

Situacija nepovoljna za proizvođače

Zbog pomenutih problema poslednjih godina dolazi do velikih oscilacija u proizvodnji. Bilo je perioda kada je otkupna cena plodova bila visoka što je izazvalo nekontrolisano širenje kupine, ali i onih kada su proizvođači bili u dilemi da li zasade krčiti ili ne. Kada je reč o stanju u zasadima te voćne vrste u Srbiji, trenutna situacija ne ide u prilog proizvođačima. Nezadovoljni cenom u prošloj godini, veliki broj njih nije posvetio odgovarajuću pažnju svojim zasadima, naglašava Aleksandar Leposavić, a vremenski faktori su doprineli da veoma mali procenat zasada postigne potrebnu kondiciju, dok su kiše tokom juna i jula uticale i na kvalitet plodova. Rezultat toga je da su hladnjačari vrlo oprezno krenuli u kampanju otkup, pa su poslednjih dana neki od njih i obustavili prijem robe u hladnjače.

Južna Amerika i Kanada trenutno u mnogo boljoj situaciji

Kao opravdanje za takav potez, otkupljivači navode zalihe iz 2017. godine, pa čak i 2016. godine, loš kvalitet, neodgovarajući sortiment i slično. Nasuprot tome, proizvođači kupine iz drugih delova sveta (zemlje Južne Amerike, Kanada) su ove godine imali znatno bolju situaciju i plasman celokupnih količina na svetskom tržištu.


Povezana biljna vrsta

Kupina

Kupina

Sinonim: - | Engleski naziv: Blackberry | Latinski naziv: Rubus fructicosus L.

Kupina je biljka puzavica iz porodice ruža (Rosaceae). Ona naraste od 50-300 cm. Stabljika joj je, manje-više bodljikava zavisno od sorte i mestimično odrvenela. Bodlje služe za... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Kupina Arilje Otkup Cena Aleksandar Leposavić Hladnjačari


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.