Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja voća
  • 27.04.2017. 08:15

Astronomske cene voća zbog slabog roda

Zbog lošeg vremena, hladnoće, snega u aprilu i izostanka oprašivača, voće će ove godine biti gotovo duplo skuplje nego lane, prognozira stručnjak Nenad Magazin sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta. Međutim, on napominje da je kupovna moć građana slaba, dodavši da će i to uticati na formiranje cene.

Foto: Bruce Sterling / Flickr
  • 9.368
  • 719
  • 0

Cena voća na pijacama u Srbiji bi ove godine mogla da bude čak dvostruko viša od prošlogodišnje, prognoze su stručnjaka za voćarstvo sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta docenta Nenada Magazina. On naglašava da su tome najviše doprinele nedavne snežne padavine i niske temperature, a kako prenosi Blic najveći cenovni skok zabeležiće jagoda, trešnja i kajsija.

Izostali i oprašivači

Magazin navodi da je hladni talas, koji je našu zemlju zadesio u martu i aprilu, voćarskim kulturama naneo priličnu štetu, dodavši da su najviše stradale trešnja i jagoda. On ističe da, osim hladnoće, za razvoj voćaka nije dobro ni to što trenutno nema pčela i bumbara, pa samim tim nema ni oprašivanja, tako da su okolnosti vrlo loše.

Rast cena voća ograničava slabija kupovna moć

Kako smatra Nenad Magazin, najviše bi mogla da poskupi kajsija, jer ona trenutno ima nisku prodajnu cenu. On prognozira da bi cena tog voća mogla da skoči i za 100%, odnosno da na pijaci košta čak 200 din/kg.

Ukoliko se uzlazni cenovni trend nastavi, kupci će za kilogram najkvalitetnije trešnje morati da izdvoje 350 dinara, dok cena jagode ni u jeku sezone neće padati ispod 100 din/kg. Magazin, međutim, napominje da je kupovna moć stanovništva u Srbiji ograničena, pa će to svakako biti jedan od odlučujućih faktora u formiranju cena voća na tržištu.

Pitaju se i veliki trgovinski lanci

Voćari, s druge strane, strahuju da bi uprkos nestašici voća, veliki trgovinski lanci uvozom mogli da obore cenu. Predsednik Udruženja poljoprivrednika Vojvodine Miroslav Kiš tvrdi da bi za potrošače najbolje bilo kada bi država imala razrađen sistem za održavanje kontinuiteta i kvaliteta ponude, jer se tada ne bi dešavalo da proizvođačo moraju da voće naplaćuju i do tri puta više kada ga nema ili da ga daju budzašto kada rodi.

Magazin: Najveći gubitak imaće izvoznici

Nenad Magazin smatra da voćari nemaju razlog za strah od konkurencije iz inostranstva, jer su i zemlje u okruženju pogođene istim vremenskim uslovima, a i pikovi proizvodnje nam se ne poklapaju. Magazin napominje da veliki proizvođači sezonskog voća već imaju razrađene kanale prodaje po visokim cenama u zapadnoj Evropi. Tako da ćemo, prema Magazinovim rečima, najviše izgubiti zato što nećemo imati šta da izvezemo.

Voće najskuplje u Beogradu i Vojvodini

Nenad Marić, vlasnik preduzeća koje se bavi veleprodajom i izvozom voća, smatra da će biti nivelacije cena voća, a ona će se razlikovati od regiona do regiona Srbije. Marić napominje da će najviš cene, kao i do sada, biti u Beogradu i Vojvodini, malo niže u istočnoj Srbiji, a najniže na jugu naše zemlje.

Cena ovogodišnje maline kao i lanjska

Marić zaključuje da će poskupljenje takođe osetiti ljubitelji malina i kupina, jer su prognoze ukazivale na to da će njihova cena biti manja od 200 dinara. Ipak, s obzirom na novonastalu situaciju, sada je gotovo izvesno da će one biti na prošlogodišnjem nivou, odnosno da će se njihova cena kretati između 200 i 240 dinara.

Foto: Bruce Sterling / Flickr


Povezana biljna vrsta

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60 % vode,  može biti i do 12 % šećera kao i vitamina C od 24 - 97 mg %. Cveta više puta... Više [+]

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se gaji za potrošnju u svežem stanju, manji broj gaji se samo radi prerađevina (kompoti, džemo­vi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se gaje... Više [+]

Kajsija

Kajsija

Sinonim: - | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Kajsija (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) potiče iz severoistočne Kine, odakle se proširila dalje u svet. Sta­bla kajsije dospevaju u rod nakon 3 - 4 godine i na... Više [+]

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Kupina

Kupina

Sinonim: - | Engleski naziv: Blackberry | Latinski naziv: Rubus fructicosus L.

Kupina je biljka puzavica iz porodice ruža (Rosaceae). Ona naraste od 50-300 cm. Stabljika joj je, manje-više bodljikava zavisno od sorte i mestimično odrvenela. Bodlje služe za... Više [+]

Izvori

Blic


Tagovi

Voće Voćarstvo Cena Jagoda Trešnja Kajsija Malina Kupina Nenad Magazin Miroslav Kiš Nenad Marić Sneg Mraz Šteta Uvoz Izvoz Srbija


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.