Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Intenzivna proizvodnja
  • 30.05.2017. 10:15

Bač: Sve više zasada lešnika

Zasadi lešnika postaju sve popularniji u opštini Bač, koja raspolaže sa 25.000 hektara zemlje. Standardizovani lešnici se najbolje prodaju, a veruje da će u prvoj godini biti 100 hektara zasada lešnika.

Foto: Marija Jovanović
  • 2.721
  • 229
  • 0

Zasadi lešnika postaju sve popularniji u opštini Bač, koja raspolaže sa 25.000 hektara zemlje. Ona će se davati u zakup na duži vremenski period, pa je to još jedan od razloga da se ova proizvodnja proširi.

Tim povodom, u selu Vajska održana je prezentacija o načinima na koje može da se obavi zakup.

Očekuje se 10.000 ha lešnika

Standardizovani lešnici se najbolje prodaju, smatra predsednik Opštine Bač Dragan Stašević. Veruje da će u prvoj godini biti 100 hektara zasada lešnika. Stručnjaci kažu da je vizija da se podigne 10.000 hektara.

"Ova voćna vrsta nije zahtevna. Najbitnija je sortna čistoća, kako bi se te sorte mogle koristiti prvenstveno u konditorskoj industriji", rekao je dr Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Podška intenzivnoj proizvodnji

Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu istakao je da je Pokrajinska vlada izdvojila najviše sredstava za intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju:

"U pitanju su sistemi za navodnjavanje, kopane i opremanje bunara, cevovod, za koje smo izdvojili 50% više novca nego prošle godine. Okrenuli smo se i ka investicijama u hladnjače i sušare, a to podrazumeva opremu za sortiranje i kalibriranje".

Foto: Marija Jovanović


Izvori

RTV


Tagovi

Bač Dragan Stašević Zoran Keserović Vuk Radojević Lešnik Vajska


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.