Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Australija
  • 21.09.2018. 20:00

Bacaju rod zbog igala zabodenih u voće - počiniocima 15 godina zatvora!

U Australiji poljoprivrednici broje ogromne gubitke zbog pojave igala zabodenih u jagode, ali i drugo voće. Australijski parlament usvojio je predlog zakona o kazni zatvorom do 15 godina za počinioce.

Foto: Facebook/ABC Sunshine Coast
  • 2.570
  • 164
  • 0

Australija je povećala maksimalan rok zatvora i to do 15 godina za svakog osuđenog za kontaminiranje hrane i to nakon što su u jagodama, ali i u ostalim plodovima pronađene zabodene igle

Naime, australijska policija istražuje više od 100 prijava o iglama pronađenima u voću, piše Reuters. Igle su prvo pronađene u jagodama jednog dobavljača u severnoj državi Kvinsland, a sada se pojavljuju širom zemlje! Tako je u utorak policija u Nju Saut Velsu rekla da istražuju incidente koji uključuju banane i jabuke

Niko nije ozleđen, a poljoprivrednici broje ogromnu štetu

Na sreću, niko još nije pretrpeo ozbiljne povrede. Ipak, proizvođači voća koji se već bore sa padom potražnje, bačeni su na kolena, te su bili prisiljeni da bace proizvode vrednosti 160 miliona australijskih dolara (gotovo 12 milijardi dinara). 

Zbog ovog događaja, javnosti se obratio čak i premijer Skot Morison (Scott Morrison), koji je najavio da će njegova Vlada nastojati da poveća maksimalni rok zatvora na 15 godina, sa dosadašnjih 10, za svakoga ko je osuđen za neovlašćeno ponašanje sa hranom. Taj predlog zakona australijski parlament promptno je usvojio. Poređenja radi, ova kazna je namenjena i onima koji finansiraju terorizam

Usvajanje zakona trajalo je samo jedan dan, a sve kako bi se pokušalo vratiti poverenje građana u voćarsku industriju, prvenstveno industriju jagoda. 

"Nije smešno stavljati u opasnost živote Australijanaca i one koji teško žive od svog rada", rekao je Morison, a poljoprivrednici su pozdravili akciju Vlade, dodavši da će se suočiti sa velikim finansijskim problemima, ako se potražnja brzo ne oporavi. "Ovo nas puno košta. Na gazdinstvu imamo štetu od 35.000 dolara po danu", rekao je Gavin Skur (Gavin Scurr), proizvođač jagoda. 

Podrška poljoprivrednicima: banke, političari i trgovačke kuće

Poljoprivrednicima je čak pomoć ponudila australijska bankarska industrija, a političari, zajedno sa premijerom Morisonom širom zemlje imaju kampanju promovisanja industrije jagoda, u kojoj obećavaju da će praviti kari od jagoda. 

Ipak, potrošači su jako oprezni, zbog čega su povučene jagode sa polica trgovina. Zanimljivo je da je div među australijskim supermarketima, "Woolworths", sa svojih polica povukao čak šivaće igle, želeći tako da predupredi moguću zloupotrebu. 


Tagovi

Australija Igla Jagode Kazna Scott Morrison


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.