Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odloženo svetanje
  • 17.09.2023. 18:00

Bakterije mogu da odlože cvetanje i da smanje štetu od mraza?

Kako nove tehnologije mogu da pomognu u stalnoj borbi sa nepredvidivim vremenskim prilikama?

Foto: Depositphoto/Xalanx
  • 90
  • 43
  • 0

Da li bakterije mogu usporiti cvetanje voćaka i tako smanjiti oštećenja od noćnog mraza, pitanje je na koje odgovor pokušava pronaći osam studenata sa holandskog Univerziteta i istraživačkog centra Vageningen (WUR), izveštava Nieuveoogst.

Pomoć bakterija i savremene tehnologije

Ovi mladi ljudi su odložili svoje studije na više od šest meseci kako bi radili na rešenju zagonetke. Ideja je da se u laboratoriji razvije genetski modifikovana bakterija Pseudomonas fluorescens koja podstiče voćke da odlažu trenutak cvetanja. Tako bi se obezbedila zaštita od noćnog mraza.

Proces cvetanja voćaka je regulisan hormonima koji ga sprečavaju tokom zime. Međutim, kada dođe do povećanja temperature, prednost dobijaju drugi hormoni koji podstiču cvetanje.

Studenti "WUR-a" razvijaju posebne bakterije u zemljištu koje proizvode dodatne hormone. Utvrđeno je da ih one prenose kroz korenje drveća ako rastu oko njega. To može da odloži vreme cvetanja, ali ga neće potpuno potisnuti. Kada je potrebno, njihovo delovanje se može isključiti.

Adaptacija DNK 

Ona ne pravi razliku između svog i stranog genetskog materijala što je osobina koju su iskoristili. Proizvodi navedeni hormon, koji se zatim ispušta u okolinu.

Sada se vrše prilagođavanja njenog DNK kako bi sprečili da nastavi da raste u divljini.

Studenti ovim radom učestvuju i na međunarodnom iGEM takmičenju, na kojem timovi iz celog sveta koriste sintetičku biologiju za rešavanje globalnih problema.


Tagovi

Šteta od mraza IGEM takmičenje Wageningen University & Research Sintetička biologija Hormoni u voćarstvu Pseudomonas fluorescens Cvetanje voćaka Hormoni sprečavaju cvetanje Bakterije usporavaju cvetanje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dani ludaje u Kikindi su za nama. Šta mislite koliko je težila najteža bundeva Radovana Zakića iz Kikinde a odakle dolazi apsolutni rekorder po pitanju težine i koliko teži? Ostavite svoju procenu u komentarima a mi vam ogdovore na ova pita... Više [+]