Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gajenje banana
  • 28.12.2015. 18:00

Banane će postati najređe voće?

Najomiljenije voće na svetu, banana, uskoro bi moglo postati i najređe?

Foto: pixabay.com
  • 318
  • 34
  • 0

Plantaže banana bi u bliskoj budućnosti mogle da nestanu i to zbog monokulture, načina poljoprivrede koji se koristi za industrijski uzgoj. Monokultura je oblik poljoprivrede koji uključuje gajenje samo jedne vrste biljaka na istom zemljištu više godina za redom, a takav način uzgoja ima i biološke nedostatke. Zbog toga, biljke u monokulturi postaju slabe i osetljive na bolesti.

Banane sve češće napada bolest poznata kao kuga banana. Gljivica Tropical Race IV širi se u monokulturama, a baš tako se uzgajaju i kevendiš banane - najprodavanija i najviše uzgajana vrsta u svetu.

Zemljište ostaje zaraženo do 30 godina

Naučnici već odavno upozoravaju na to da će se gljivica Race 4 ubrzo proširiti i na ostale delove sveta. Kada se to dogodi, banane više neće moći da se uzgajaju. One će naprosto uginuti zbog bolesti. I ne samo to - zemljište na tim plantažama, čak i zemlja oko njih, biće neupotrebljiva za gajenje biljaka u narednih nekoliko decenija.

Ove gljivice ugrožavaju banane na različitim kontinentima. Rezultati su pokazali da se gljivice neprekidno šire, a ukoliko se dogodi da pogode i zasade banana u Južnoj Americi, ovo svetski poznato i omiljeno voće bi moglo izumreti.

Tropical Race 4 došla je i do jugoistočne Azije, Kine, Filipina, Jordana, Mozambika, Pakistana i Bliskog istoka, kao i do Afrike još 2013. godine.

Bolest se širi preko zemlje i vode koja protiče kroz korenje, a sve to ostavlja zemljište dugoročno zaraženo tom gljivicom. Plantažni zasad Gros Mičel, u Kosta Riki i Panami, doveden je blizu uništenja '60-ih godina prošlog veka. Istraživačima je trebalo 20 godina pre nego što su utvrdili tip gljivice koja je uzrok tome. Gljivica ostaje u zemljištu i do 30 godina, a nakon ove pošasti počelo je gajenje kevendiš banana.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Poljoprivreda Monokultura Uzgoj banana Race IV Cavendish banane Kuga banana


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!