Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj banana i kivija
  • 18.10.2019. 18:00
  • Moravički okrug, Čačak

Banane i kivi uspešno uzgajaju i u Čačku

Iako je tropsko voće specifično za, kako i sam naziv kaže, tropske krajeve, neke vrste uspešno su počele da se razvijaju i u Srbiji. U Čačku se nekoliko godina unazad uzgajaju banana, a čak dve decenije i kivi.

Foto: Marija Manojlović
  • 545
  • 43
  • 0

Porodica Genović iz Čačka počela je pre nekoliko godina da se bavi uzgajanjem banana. Za sada, ova biljka uspešno se razvija. Počeli su, neplanirano, da uzgajaju ovo tropsko voće.

“Dobili smo na poklon sadnicu banana. Jedno vreme biljka je rasla u saksiji, a potom smo je zasadili u dvorište i to na mestu koje je preko celog dana na suncu. Banane brzo rastu, sadnice su gotovo sve od ove godine, tri su prošlogodišnje. Jedan cvet je ove godine bio, imalo je i plodova, ali da li će porasti, verovatno da neće," navodi Dejan Genović.

U dvorištu porodice Pavlović ove godine pojavili se prvi plodovi banane

Još jedna porodica u Čačku uzgaja banana. Porodica Pavlović u svom dvorištu poseduje nekoliko stabala banane. Uglavnom se uzgajanjem ovog voća najviše bavi sin Milenka Pavlovića. Prve banane na stablima primetile su se upravo ove godine.

"Posle konsultacija sa stručnjacima u vezi sa zaštitom, ove godine su se prvi put pojavili plodovi. Prethodnih godina je imala veliki list, ali ne i plodove. Uzrok je bio taj što nije bila zaštićena u jesen dovoljno, pa je izmrzla. Koliko se sećam, prošle jeseni drvo smo zavili sa folijom, možda i sa slamom, ali evo, ove godine smo imali dva cveta i plodove," navodi Milenko Pavlović.

Prva uzgojena banana u Srbiji - ipak neće je biti na tržištu

U Čačku se kivi uzgaja već dve decenije

U ovom gradu već dvadesetak godina uspešno se gaji i kivi. Dragiša Petrović u svom dvorištu uzgaja ovo tropsko voće, a na godišnjem nivou ta proizvodnja dostiže i više od 100 kilograma.

"To su bile vrlo male sadnice koje sam nabavio od jednog čoveka iz Čačka. Opstalo je svih pet, četiri ženska i jedan muški kivi, koji služi kao oprašivač. To je jedna vrlo otporna biljka i rađa svake godine između 100 i 150 kilograma plodova, koje nama služe čisto za ličnu upotrebu," navodi Petrović.

On kaže da klimatski uslovi na našim prostorima ne utiču negativno na razvoj kivija. Objašnjava da kivi može da podnese niske temperature i mraz.

"Izdržava niske temperature, mraz praktično ništa ne može da uradi, jedino u rano proleće krajnji mladari ako krenu mogu da budu oštećeni, ali biljka kao biljka izdržava ove naše kontinentalne uslove," navodi Petrović.

Dosadašnje gajenje banana i kivija u čačanskom kraju otvara mogućnosti razvoja tropskog voća u našoj zemlji i gajenje tih kultura uporedo sa kontinentalnim voćem, prenose Večernje novosti.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Uzgoj banana Uzgoj kivija Dejan Genović Milenko Pavlović Dragiša Petrović


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.