Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Leska
  • 11.02.2023. 13:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Srbobran

Baviti se proizvodnjom lešnika ovde i u Americi - šta je ključna razlika?

Kako bi se više informisao kako to Ameri u Oregonu rade, Aleksa Tutorov iz Srbobrana kontaktirao je više proizvođača. Na kraju je dobio poziv porodice koja ima zasad iz 1957. godine još uvek u punom rodu.

Foto: Aleksa Tutorov
  • 694
  • 170
  • 0

Mladi, od nedavno poljoprivrednik, Aleksa Tutorov iz Srbobrana, iako ne potiče iz porodice koja se ikada bavila agrarom, pre četiri godine zasadio je lesku na dva hektara površine.

"Imali smo jedan hektar zemlje i nisam znao šta sa tim. Malo sam istraživao na internetu šta bih mogao tu da posadim i odlučio sam se za lesku, jer mi se činilo da nije teška za uzgoj, a tu je i činjenica da rod ne moram odmah da prodam. U međuvremenu smo zakupili još jedan hektar te smo zaokružili na dva", kaže Tutorov za Agroklub.

Finansijska pomoć države

Odabrao je italijanske tonde, dok su halski džin i romana oprašivači. Čitav zasad od 900 sadnica je ogradio i postavio sistem za navodnjavanje kao i bunar. Sve je kaže uspeo preko poljoprivrednih subvencija.

Čitav zasad od 900 sadnica je ogradio

"Radio sam tako što postavim ogradu, onda apliciram, pa ako dobijem - dobijem. Tako sam dobio subvencije i za nabavku sadnica kao mladi poljoprivrednik."

Kako dalje prepričava, edukovao se o ovoj proizvodnji, raspitivao i čitao, a onda je upoznao agronoma koji mu je savetima ukazao na sve potrebne agrotehničke mere koje zahteva leska.

"Nisam znao kako i šta treba, a nisam hteo da grešim, već da kvalitetno uradim sve što je do mene. Taj agronom mi je onda pomogao i sada mi pomaže. Tako da sada prskam, navodnjavam, prehranjujem i ručno i preko sistema za 'kap po kap'", kaže Tutorov.

Američko iskustvo

Kako je njegov voćnjak još mlad i nije još dostigao pun rod, sa dva hektara je prošle godine prikupio 15 kg.

"S obzirom da imam stablašice koje kasnije stižu na rod od žbunastih i da je to bila tek treća godina roda - to je očekivano."

Deo porodice Tutorov živi u Americi, te Aleksa svake godine odlazi u "goste". Nedavno je bio i u poseti Oregonu, američkoj državi poznatoj po ovoj orašastoj voćki. Čak 97 odsto proizvodnje lešnika u SAD-u se odbija upravo u pomenutoj državi. Kako bi se više informisao kako to Ameri rade, kontaktirao je više proizvođača. Na kraju je dobio poziv porodice "Melcher Family Farm" koja ima zasad iz 1957. godine još uvek u punom rodu.

Mladi Aleksa u poseti američkoj porodici

"Sve je mehanizovano, ljudska radna snaga se ne koristi. Čak i orezuju mašinski. Imaju i mašinu koja usisa, prečisti i opere lešnik. U Americi 'gledaju' da sirovinu prerade, jer smatraju da se tako više isplati i lakše se proda, pa ću i ja verovatno ići u tom pravcu, a i zbog toga što nemam veliki zasad. Sve što ima ostane, prodaju na veliko, pa i onlajn", kaže naš sagovornik.

Dodatno zadovoljstvo

Mladi srbobranski voćar nam je ukazao na jednu neobičnu, ali praktičnu ideju u svom zasadu. Uz ogradu posao je čokote grožđa.

Pored lešnika i grožđe

"Tata je želeo da ima nekoliko čokota za sebe, pa smo najpre zasadili oko 100. To je tako lepo krenulo, da sam se odlučio da zasadim svuda oko zasada uz ogradu i po širini i po dužini. U pitanju je hamburg sorta. A, koliko sam se raspitao po selu, mnogi otkupljuju rod za vino i rakiju, pa me već zovu da im predam sav rod", navodi snalažljivi voćar.


Povezana biljna vrsta

Leska

Leska

Sinonim: - | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Leska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćna vrsta jer za razliku od drugih vrsta koje cvetaju u proleće, ona cveta zimi i to od decembra do... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Aleksa Tutorov Lešnik Leska Prerada lešnika Mehanizovana berba Mehanizovana rezidba Navodnjavanje Subvencije


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...