Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 30.10.2022. 16:30

Beli drvotočac - opasna je i jedna gusenica, kako suzbiti štetočinu?

Gusenica se pojavljuje u oktobru. Na površini stabala prvo se primeti žućkasti izmet i piljevina.

Foto: Bojan Kecman
  • 384
  • 26
  • 0

Beli drvotočac, Zeuzera pyrina, jedan je od važnijih štetočina u voćarstvu jer može prouzrokovati veliku štetu na voćkama, naročito jabukama, kruškama i šljivama, koje se najviše gaje na našim područjima. Naročito se pojavljuje u sušnim godinama kada biljke oslabe zbog nedostatka vode, što predstavlja ulazna vrata za lakši napad štetočina i bolesti.

Leptir je bele boje, ali se teže primećuje jer leti noću. Pojavljuje se od kraja maja do polovine septembra kada ženka polaže jaja na grane ili u osnovu pupoljaka.

Starija stabla su otpornija

Šteta koju pravi beli drvotočac veća je u mladim zasadima sa gušćom sadnjom, naročito na M9 podlozi jabuke, odnosno, dunji kod krušaka. Štetu čini gusenica. Samo jedna može biti dovoljna da uništi stablo. Ona starija se lakše bore sa ovom štetočinom jer su otpornija na sušu i ostale nepovoljne vremenske prilike, a ako imaju više vode u sebi, može doći do toga da uguše gusenicu, nešto slično kao kod potkornjaka.

Na površini stabala prvo se primeti žućkasti izmet i piljevina

Gusenica se pojavljuje u oktobru. Na površini stabala prvo se primeti žućkasti izmet i piljevina. Gusenica se nalazi ispod kore, u hodniku, koji je ubušila i u kojem prezimljava. Ako su deblo ili grana tanji, dolazi do sušenja grane na mestima iznad ubušenja, jer ona grize srž prema gore. Žućkaste je boje, sa crnom glavom i pegama, zbog čega drvotočca zovu i "leopard leptir". Hodnici su smeđe boje i u njima se nalazi izmet gusenice pomešan sa srži drveta.

Napad može biti najjači upravo u oktobru kada se završava vegetacija i kada, nakon opadanja listova, može da se vidi gde su ulazne rupe u kojima se nalaze gusenice. Deo stabla iznad rupe odrveni i promeni boju, osuši se i, na kraju potamni.

Suzbijanje drvotočca sprovodi se tokom leta leptira ili u momentu izlaska gusenica iz jaja i njihovog ubušivanja u koru. Zaražene grane se seku i spaljuju jer su izvor napada na ostala stabla. Isto tako spaljuju se i osušena stabla koja su takođe žarište za napad na zdrava stabla.

Ubrizgati insekticid u rupu

Na brojnost leptira može da se utiče primenom insekticida koji se koriste protiv savijača jabuke i ostalih štetočina, ali je problem duži period polaganja jaja zbog čega je potrebno stalno praćenje stabala i njihovog zdravstvenog stanja. Ako se insekticidi primene u momentu izlaska gusenica ili kada su plitko, ispod kore, moguća je dobra zaštita sa onima na bazi hlorpirifosa.

U jesen se primenjuju bakarni preparati

U slučaju dubljeg ubušivanja u srž stabla, odnosno, kada se već napravi hodnik, najbolje je da se proširi ulazna rupa, gde izlazi izmet, i da se injektiraju insekticidi koji uništavaju štetočinu. Otvor je potrebno zatvoriti voskom. Ako proizvođač ne želi da ubrizga insekticid može da se koristi vata natopljena u benzin ili hloroform koja se takođe zatvori voskom.

Pomažu bakar i kreč

Ako želite organski način suzbijanja, u hodnike možete da ubrizgate čaj od belog luka, kamilice, mente i žalfije, a može i od pelina. Štetočina ne može da podnese njihov miris.

U jesen se primenjuju bakarni preparati koji mogu da utiču na pojavu leptira u proleće naredne godine. Bakar može da se pomeša i sa krečom i da se stabla tretiraju mešavinom ove dve supstance ili premazivanjem stabala, a sa aplikacijom se može ići i u proleće, u martu i aprilu. Važno je da se, prilikom leta leptira, bakar i kreč nalaze na površini stabla.


Tagovi

Beli drvotočac Leopard leptir Bakar Kreč Piljevina M9 podloga Benzin Hloroform Čaj od belog luka


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]