Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba višanja
  • 18.06.2018. 08:00

Berač višanja menja 600 radnika

Prema podacima Poljoprivrednog instituta Novi Sad, godišnje se u našoj zemlji proizvede oko 90.000 tona višanja.

Foto: Pixabay / Couleur
  • 3.203
  • 196
  • 0

Kada je reč o proizvodnji višanja, Srbija se nalazi na sedmom mestu u svetu, sa učešćem od sedam odsto ukupne proizvodnje. Prema podacima Poljoprivrednog instituta Novi Sad, godišnje se u našoj zemlji proizvede oko 90.000 tona višanja. Berbe u Vojvodini traje već nekoliko dana, a počela je oko 10 dana pre uobičajenog roka.

"Rod je u odnosu na prošlu godinu mnogo bolji. Kvalitetom smo zadovoljni, a takođe i sadržajem šećera. Pošto je bilo dosta toplih dana, sadržaj šećera je između 18 i 19 odsto", rekao je za RTS Zoltan Kiš.  Cena prve klase  je 67 dinara, a druge 37 dinara. Plod se prodaje hladnjači u Leskovcu.

Proizvođači ogorčeni: Otkupna cena višnje upola manja nego lane

Posao olakšava berač višanja. Uz vozača traktora, koji vuče mašinu, zaposleno je još šest osoba. Među njima je i jedna dama - Gizela Geder, koja kaže da nije teško raditi na mašini, za onog ko je navikao: "Nije mi teško. Moj zadatak je da pune gajbe prosleđujem dalje, kada se napune. Plod mora da bude čist, bez peteljki, grana". Pavel Hromčik, vozač traktora, dodaje da mašina menja oko 600 radnika. Pomoću nje lako oberu tri hektara voća, ali rade ceo dan, čak i po kiši.


Izvori

RTS


Tagovi

Višnje Srbija Berač višanja Zoltan Kiš Gizela Geder Pavel Hromčik


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]