Berba se obavlja tako što se plod obuhvati rukom, blago uvrne i okrene na gore. Tada treba paziti da se ne lome grančice na kojima se formiraju rodni pupoljci za narednu godinu.
Određivanje vremena berbe dunje zavisi od namene plodova kao i kod ostalih voćnih vrsta.
Oni namenjeni konzumiranju treba brati u fiziološkoj zrelosti, a ako planiramo preradu treba ih obrati u punoj zrelosti. Berbom pre fiziološke zrelosti nastaju veliki gubici (do 1% dnevno), kvalitet je slabiji, plodovi se ne mogu dugo čuvati, a ako se čuvaju znatno je veći kalo - gubitak mase, ističe stručnjak za voćarstvo Poljoprivredno stručne službe Knjaževac Sanja Čokojević.
Kada ih kasno uberemo može doći do njihovog prekomernog opadanja i pojave fizioloških bolesti. Kasno ubrani imaju manju skladišnu sposobnost što prouzrokuje uvećanje gubitaka pri čuvanju. Zbog toga pri kasnijoj berbi plodove treba što kraće čuvati i brže preraditi.
Vreme berbe plodova dunje se u praksi određuje uglavnom po:
Vranjska i leskovačka sorta, koje su najzastupljenije, beru se na oko 160 do 170 dana od vremena punog cvetanja. Berba se obavlja tako što se plod obuhvati rukom, blago uvrne i okrene na gore. Tada treba paziti da se ne lome grančice na kojima se formiraju rodni pupoljci za narednu godinu, naglašava Čokojevića.
Ovo voće za upotrebu u svežem stanju treba da se pakuje u drvene gajbe u kojima su plodovi poređani u jednom sloju. Dunje namenjene industrijskoj preradi beru se u boks palete ili u plastične jabučare a transportuju se u rasutom stanju.
Kao kod jabuke i kruške i kod dunje se lako javljaju mehanička oštećenja na kojima veoma brzo potamni i oksidiše, te je neophodno poznavanje fizioloških oboljenja na plodovima i mera koje treba sprovesti u voćnjaku kako bi se oboljenja izbegla, upozorava ovaj stručnjak za voćarstvo.
Podsetimo, ova voćka se čuva do tri meseca, na temperaturi od nula do dva stepena, i relativnoj vlažnosti vazduha od 90 odsto, pod uslovom da je zaštita u zasadu pravilno sprovedena, a plodovi tretirani fungicidima pre unošenja u hlađeno skladište. Oni se mogu relativno dobro čuvati u dobro provetrenim podrumima ili sličnim prostorijama, do početka januara, pa čak i do marta, u zavisnosti od sorte.
Povezana biljna vrsta
Izvori
Tagovi
Autorka