Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dunja
  • 16.09.2023. 16:30

Berba dunje: Ni prekasno i prerano?

Berba se obavlja tako što se plod obuhvati rukom, blago uvrne i okrene na gore. Tada treba paziti da se ne lome grančice na kojima se formiraju rodni pupoljci za narednu godinu.

Foto: Jovana Cvetković
  • 1.170
  • 60
  • 0

Određivanje vremena berbe dunje zavisi od namene plodova kao i kod ostalih voćnih vrsta.

Oni namenjeni konzumiranju treba brati u fiziološkoj zrelosti, a ako planiramo preradu treba ih obrati u punoj zrelosti. Berbom pre fiziološke zrelosti nastaju veliki gubici (do 1% dnevno), kvalitet je slabiji, plodovi se ne mogu dugo čuvati, a ako se čuvaju znatno je veći kalo - gubitak mase, ističe stručnjak za voćarstvo Poljoprivredno stručne službe Knjaževac Sanja Čokojević.

Kada ih kasno uberemo može doći do njihovog prekomernog opadanja i pojave fizioloških bolesti. Kasno ubrani imaju manju skladišnu sposobnost što prouzrokuje uvećanje gubitaka pri čuvanju. Zbog toga pri kasnijoj berbi plodove treba što kraće čuvati i brže preraditi.

Kako se određuje vreme berbe?

Vreme berbe plodova dunje se u praksi određuje uglavnom po:

  • boji pokožice;
  • lakoći odvajanja plodova od grane;
  • boji semenjače semenke;
  • lakoći skidanja malja i primenom refraktometra - određujemo sadržaj šećera u soku dunje.
Određivanje vremena berbe dunje zavisi od namene plodova (foto: G. Nastić)

Vranjska i leskovačka sorta, koje su najzastupljenije, beru se na oko 160 do 170 dana od vremena punog cvetanja. Berba se obavlja tako što se plod obuhvati rukom, blago uvrne i okrene na gore. Tada treba paziti da se ne lome grančice na kojima se formiraju rodni pupoljci za narednu godinu, naglašava Čokojevića.

Kako pakovati?

Ovo voće za upotrebu u svežem stanju treba da se pakuje u drvene gajbe u kojima su plodovi poređani u jednom sloju. Dunje namenjene industrijskoj preradi beru se u boks palete ili u plastične jabučare a transportuju se u rasutom stanju.

Kao kod jabuke i kruške i kod dunje se lako javljaju mehanička oštećenja na kojima veoma brzo potamni i oksidiše, te je neophodno poznavanje fizioloških oboljenja na plodovima i mera koje treba sprovesti u voćnjaku kako bi se oboljenja izbegla, upozorava ovaj stručnjak za voćarstvo.

Podsetimo, ova voćka se čuva do tri meseca, na temperaturi od nula do dva stepena, i relativnoj vlažnosti vazduha od 90 odsto, pod uslovom da je zaštita u zasadu pravilno sprovedena, a plodovi tretirani fungicidima pre unošenja u hlađeno skladište. Oni se mogu relativno dobro čuvati u dobro provetrenim podrumima ili sličnim prostorijama, do početka januara, pa čak i do marta, u zavisnosti od sorte.


Povezana biljna vrsta

Dunja

Dunja

Sinonim: - | Engleski naziv: Quince | Latinski naziv: Cydonia oblonga Mill.

Dunja kasno cveta (kra­jem aprila ili početkom maja) i zato vrlo retko strada od kasnih prolećnih mrazeva, pa gotovo svake godine obilno i redovno rađa (što nije slučaj s većinom... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Dunja Berba dunje Namena plodova Voće Srbije Čuvanje dunje Prerada dunje Sanja Čokojević


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...