Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jagode
  • 14.05.2018. 16:00

Berba jagoda: Odličan kvalitet i siguran otkup

Proizvođači iz okoline Jagodine najviše hvale roksanu, koju nazivaju kraljicom među jagodama.

Foto: Pixabay / SteffenThielLpz
  • 1.518
  • 121
  • 0

Jagode koje su zasađene na otvorenom nalaze se u punom rodu i odličnog su kvaliteta. Berba je u toku, a mogla bi da je omete česta kiša, koja ujedno može i da umanji rod. Ipak, ova zarada je slatka, kako proizvođačima, tako i sezoncima, posebno jer je otkup siguran. Primer je proizvodnja iz Kovačevca kod Jagodine.

Zadovoljni naši proizvođači, ali i Rusi

Proizvođači jagode u ovom kraju najviše hvale roksanu, koju nazivaju kraljicom među jagodama. Naime, ova sorta daje ukusne i krupne plodove, koji su savršeni za transport na udaljena tržišta. Tako se sve količine izvezu na rusko tržište. Kako prenosi RTS, Rusi su zadovoljni.

"Rusi traže da bude čista roba, da nema truleži, da nije prljava jagoda, ali je to nemoguće, zbog kiše.  Ipak, zadovoljan sam početkom berbe", kaže Ivan Simić, koji proizvodi jagode na 1,3 hektara. Za zalivanje koristi sistem "kap po kap", pa mu kiša ne odgovara, jer može da ubrza truljenje.

Jagoda u prvoj godini plodonošenja vraća uloženo

Trenutna otkupna cena jagoda je od 120 do 150 dinara za kilogram. Berača ima dovoljno, a u ovom kraju dnevnica iznosi 2.000 dinara. Radi se od 7 do 19, a kada se radi na sat, to košta 200 dinara. Jagoda omogućava dobru zaradu, a rentabilna je već u prvoj godini plodonošenja Prošlogodišnji prinos je u Srbiji bio oko 30.000 tona, a procenjuje se da će ove godine biti znatno veći.

"Proizvodnja se širi, dostigla je negde oko 7.000 hektara prošle godine. Mislim da će ta proizvodnja ove godine biti još i viša, tako da je prisutna tendencija rasta i u prinosu i u površinama", kaže Jelena Tomić, naučni saradnik Instituta za voćarstvo u Čačku.


Povezana biljna vrsta

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60 % vode,  može biti i do 12 % šećera kao i vitamina C od 24 - 97 mg %. Cveta više puta... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Jagoda Roksana Jagodina Ivan Simić Jelena Tomić Berba jagoda Dnevnica Izvoz jagoda u Rusiju


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer