Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupina
  • 24.07.2022. 16:30

Berba kupine je počela: Treba obaviti preglede na prisustvo cikada

Larve se besprekidno hrane u zemljištu sišući sokove iz korena i na taj način slabe biljku koja postaje domaćin raznim drugim štetnim organizmima.

Foto: Ivica Stamenković
  • 416
  • 51
  • 0

Berba kupine sorte Loh Nes koja je dominantna na području Nišavskog okruga je počela. Vizuelnim pregledom registrovana su oštećenja u vidu zareza na kori rodnih izdanaka kupine.

"Uočeno je više zarezana i u svakom od njih registrovana je grupa jaja. Na mestima oštećenja rodne grančice se lome usled čega dolazi do njihovog sušenja. Ova oštećenja su posledica polaganja jaja imaga cikade Cicadetta montana complex, kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Niš Dušan Mladenović.  

Larve slabe biljku

Kako dalje kaže, uporedo sa ovim štetama koje nanosi imago, larve se besprekidno hrane u zemljištu sišući sokove iz korena i na taj način slabe biljku koja postaje domaćin raznim drugim štetnim organizmima.

"Cikade iz ove grupe imaju višegodišnje razviće, a odrasle jedinke žive dve do šest nedelja. Ženke od kraja maja do polovine jula polažu jaja, tako što prave oštećenja na rodnim granama u vidu zareza. Na jednoj grančici može biti i više zareza", kaže stručnjak i dodaje da usled njih dolazi do lomljenja i sušenja rodnih grana, a mesto ovipozicije je potencijalni ulaz za sekundarne patogene.

Odrasle jedinke žive dve do šest nedelja

Nakon piljenja larve se spuštaju u zemlju i nastavljaju sa razvojem kroz pet larvenih stadijuma. Različiti larveni stadijumi migriraju u horizontalnim i vertikalnim pravcima u zemljištu i hrane se korenom.

Očekuje se dobar rod kupine, a kakva će biti cena?

Preporuka stručnjaka proizvođačima kupina je obilazak zasada i pregled na prisustvo cikada i oštećenja na rodnim grančicama usled polaganja jaja. Ukoliko se registruju zarezi sa jajima na grančicama, a u cilju sprečavanja piljenja larvi i smanjenja populacije ove štetočine, preporuka je mehaničko uklanjanje i uništavanje oštećenih izdanaka. Zemljište u redu treba biti obrađeno i bez korova kako se larve ne bi skrivale između korovskih biljaka i kako bi bilo moguće uočiti ih na vreme.


Foto prilog


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Berba kupine Zarezi na kori Cikada na kupini Dušan Mladenović Prisustvo cikada Uklanjanje izdanaka


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!