Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šteta od mraza
  • 22.05.2017. 10:00

Blace: Mraz uništio 90% roda šljive

Mraz koji je Srbiju pogodio krajem aprila i početkom maja najveću štetu naneo je voću. U opštini Blace gotovo potpuno je uništen rod šljive, a to bi moglo da poremeti izvozne planove između Srbije i Kine.

Foto: Myriams-Fotos / Pixabay
  • 1.363
  • 66
  • 0

Iako je naša Vlada optimistično najavila veliki izvoz srpskih suvih šljiva u Kinu, trenutno postoji ozbiljan strah da će se to ostvariti. Jedan od razloga je i taj, kako prenosi RTV, što opština Blace, kao jedan od najvećih proizvođača tog voća našoj zemlji, neće moći da učestvuje u tom poslu.

Uništeno 2 miliona stabala

Zbog mraza koji je krajem aprila i početkom maja pogodio područje Toplice, prema izveštaju Komisije zadužene za procenu štete, tamo je uništeno 90% ovogodišnjeg roda šljive. Samo dva mraza u razmaku od četiri dana uništila su više od dva miliiona rodnih stabala.

Voćari očekuju pomoć države

Poređenja radi samo šteta koja je nastala na šljivama tri puta je veća od godišnjeg budžeta Optšine Blace. Dodatni problem je i to, kako tvrde tamošnji voćari, što osiguranje ne priznaje štetu od mraza, tako da će oni pomoć morati da traže od države.

Stradali su i orah, višnje i jabuke

Prema izveštaju komisije, šteta je popisana u svih 40 naseljenih mesta, u 35 mesnih zajednica opštine Blace. Komisija je utvrdila da je osim šljive, potpuno uništen i rod oraha, dok je procenjena šteta na višnjama 60%, dok je na jabukama uništeno 80% roda.

Foto: Myriams-Fotos / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Orah

Orah

Sinonim: - | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah se može saditi u jesen ili u proleće, ipak, preporučuje se jesenja sadnja jer se sadnice tako bolje primaju, a kod njih je i bolji rast u prvoj godini od sadnje. Ubraja se... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Mraz Voće Voćarstvo Šljive Jabuke Orah Višnje Blace Srbija Toplice


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.