Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest malinara
  • 29.06.2017. 12:15

Blokada puteva 7. jula?

Ukoliko država ne reaguje u slučaju otkupne cene, malinari su najavili blokadu puteva do otkupnih mesta i hladnjača. Njihov zahtev je 250 dinara za kilogram.

Foto: Vedran Stapić
  • 4.367
  • 486
  • 0

Nezadovoljstvo cenom maline, proizvođači su iskazali juče protestom u Arilju. Bilo je sukoba i sa otkupljivačima, pa je intervenisala i policija. Najavili su radikalnije akcije.

"Očekujemo cenu od 1,83 evra. Mačva je malinu prodavala po ceni od 120 dinara. Ako se ne postigne dogovor do 3. jula, biće blokirano sve u Srbiji", rekao je Dobrivoje Radović predsednik Asocijacije malinara, a prenose Novosti.

Prosipali maline

Malina se na jugu Srbije prodavala po cenama od 80 do 120 dinara, a u Prijepolju po ceni od 130 dinara. Nezir Brajanac iz Velike Župe, revoltiran cenom za koju kaže da je osuđen na propast, prosuo je nekoliko gajbica maline po putu.

"U gajbu stane oko 2,2 kilograma. Cena berača je 80 dinara, polovinu od toga, a od ostatka treba da platim repromaterijal i da nešto i zaradim", rekao je ovaj malinar.

Moguća korekcija cene

Malinari su podsetili i da je prošlogodišnja prosečna cena bila 313 dinara za kilogram, kao i da je Srbija izvezla 90.000 tona maline, a uvezla ovo voće iz 25 država. Pošto malina sporo sazreva u ovim danima, a priliv u hladnjače je manji, očekuje se korekcija cene.

Foto: Vedran Stapić


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Malinari Otkupna cena maline Nezir Brajanac Dobrivoje Radović Arilje


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D