Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja voća
  • 17.04.2019. 12:30

Bolji rod trešnje, uprkos mrazu, uticaće na cenu

Stručnjaci i proizvođači očekuju da, uprkos mrazu i niskoj vlažnosti zemljišta, rod trešnje bude bolji od prošlogodišnjeg, što bi, uticalo i na otkupnu cenu.

Foto: Ana Marić
  • 545
  • 35
  • 0

Niske temperature napravile su gotovo kompletnu štetu na ranim sortama trešnje, a s obzirom na to da još uvek postoji opasnost od jutarnjih mrazeva, koji se mogu očekivati i u maju, gubici tek predstoje. Međutim, stručnjaci i proizvođači očekuju da, uprkos mrazu i niskoj vlažnosti zemljišta, rod bude bolji od prošlogodišnjeg, što bi, uticalo i na otkupnu cenu.

Veća oštećenja na nižim predelima

Na višim delovima Pocerine manje je oštećenja, dok je u  kotlinskim predelima pored Drine i Save, gde prirodni uslovi nisu preterano povoljni za voćarenje situacija je lošija.

Međutim, Slavišu Šokčanića, proizvođača trešanja iz Jelenče, iznenadila je mestimična oštećenost ploda na svoja dva hektara i na terenu koji nije očekivao.

"Na nekim stablima je visoka oštećenost, dok na nekim kao da nije bilo mraza uopšte. Konfiguracija terena je mešovita, iznenadio sam se da ona trešnja koja je na brdu lošije prošla od one dole," priča proizvođač.

Na nekim stablima je visoka oštećenost, dok na nekim kao da nije bilo mraza uopšte (Foto: Ana Marić)

Bilo kakva predviđanja u vezi sa cenom su teška

Ubeđenje da manji rod smanjuje konkurenciju, pa samim tim prouzrokuje veću cenu, nije tačno, što dobro znaju dugogodišnji proizvođači.

"Sa trešnjom se nikada ne zna kakva će biti cena, ali sugurno je da sa manje ploda ne bude bolja cena, kao što se priča. Veča konkurencija je bolja za cenu. Godine 2017. imao sam 200 do 250 dinara po kilogramu, a bilo je trešnje u izobilju. Za zaradu na trešnji potrebno je barem 150 dinara, jer jako je skupo održavanje i berba. Prošle godine je cena bila od 160 do 180 jedan deo, na kraju i po 80, što nisam hteo da berem“, kaže Slaviša Šokčanić.

Poslednjih godina nedostatak oprašivača prepoznaje se kao veliki problem. Željko Đuričić iz Zablaća, poljoprivredni inženjer i proizvođač, kaže da su višnja i trešnja kasnile sa cvetanjem, u odnosu na šljivu, pa joj ni mraz na Mladence nije mnogo naškodio. "Zapravo, bio je problem sa pčelama, bilo je toplo, pčele su krenule, pa je nagla hladna temperatura najviše na njih uticala. Zato smo imali problem sa oplodnjom. To je opet izazvano sve manjim brojem divljih pčela“, priča Željko Đuričić iz Zablaća, poljoprivredni inženjer i proizvođač.

Kako zaštititi višnju u fazi cvetanja?

Smanjenje roda i do 30 odsto

Niska temperatura uticala je nepovoljno na cvet i tek formirani plod trešanja, a gubici pretežno zavise od položaja plantaža.

"Očekuje se smanjenje roda između 20 i 30 odsto, što u principu i nije neki veliki procenat. Na to je uticala niska temperatura krajem marta, a videćemo šta će nam doneti hladni dani u aprilu po precvetavanju, kolika je oplodnja, koliko će biti junskog opadanja plodova. Veću štetu pretrpela su mesta koja nisu pogodna za voćarenje - u Mrđenovcu kod Šapca, recimo, ima plantaža koje su preko 80 odsto oštećene", kaže Milorad Jocković iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šabac.

Po njegovim rečima tu je bilo oštećenja i kod kruške i jabuke, koje mnogo kasnije stižu. "Na povoljnijim terenima nisu veliki gubici trenutno, ali to ne znači da u nekoj perspektivi ne postoji dalja opasnost od smanjenja prinosa“, kaže Jocković.

Neuobičajena situacija ove godine - poznije sorte stradale koliko i rane

Velika oštećenja su i na stablima poznih sorti. Tek zametnuti plodovi po procvetavanju su najosetljiviji, a ove godine se desilo da je pretežno u pupoljku došlo do oštećenja. "Otprilike zbog onog prvobitnog naglog otopljenja, a iza toga je razvoj stopiralo hladno vreme, pa ponovo otoplilo i sada je nastao ovaj mraz“, kaže Jocković i dodaje da je dodatni problem bio nedostatak vlage, odnosno padavina.

"Bilo je dosta upita da li započeti navodnjavanje. Za tim još nema potrebe, sada je to poslednja kiša otklonila," objašnjava on.

Razvoj je stopiralo i hladno vreme (Foto: Ana Marić)

Prethodna godina ipak bila lošija

I pored trenutnih oštećenja ranih sorti, stručnjaci kažu da je prethodna godina bila lošija, kada je trešnja u pitanju.

"Iako je vreme bilo toplije i pogodnije, dosta zasada je ostalo bez prinosa na teritoriji cele Srbije prošle godine. Razlog je bila loša oplodnja - u zavisnosti od toga koliko je dana bilo preko 12 stepeni što je važno za rast polenove cevčice, zatim da li su i polenatori mogli da lete, sve to dovodi do bolje oplodnje. Koriste se i hemijski preparati, bor poboljšava porast polenove cevčice, ali nekada nas, jednostavno, vremenske prilike sprečavaju", kaže stručni savetnik.

Prednosti i mane mašinske berbe višanja

Trešnja ima perspektivu samo uz dobar prinos

U Šabačkoj opštini ima oko 350 do 400 hektara trešnje u rodu, a sve je veći broj savremenih zasada.

"Teško mi možemo imati hiperprodukciju, ali ako je prinos veći, onda se pojavi veći broj kupaca. Nema mnogo velikih proizvođača, ali sve je više novih zasada na skupljim podlogama, koji su pod protivgradnim sistemom, sa zaštitom od ptica, ali to tek predstoji. I dalje sam uveren da trešnja ima perspektivu, ali treba napraviti prinos," kaže Jocković.

Prethodne sezone cena trešnje u preprodaji bila je od 120 do 180 dinara, dok je otkupna cena od 50 do 80 dinara demoralisala proizvođače. I ove godine cena je neizvesna zbog neorganizovanog izvoza, jer istočno tržište zahteva besprekoran kvalitet i kontrolisanu proizvodnju, pa se često desi da u sred sezone iznenadi slabo ili nikakvo interesovanje stranih kupaca za srpsko voće. Tada su proizvođači prinuđeni da pristanu na cenu ispod proseka ili, jednostavno, voće ostavljaju na granama, budući da im se berba ne isplati.


Povezana biljna vrsta

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se gaji za potrošnju u svežem stanju, manji broj gaji se samo radi prerađevina (kompoti, džemo­vi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se gaje... Više [+]

Tagovi

Trešnja Cena Željko Đuričić Slaviša Šokčanić Milorad Josković Izvoz


Autorka

Ana Marić

Više [+]

Master profesor srpske književnosti, kojoj proizvodnja "ispod vedrog neba" nije strana. Onlajn novinarka, koja se bavi istraživačkim temama iz sfere poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.