Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Belgija
  • 14.08.2017. 20:00

Branje krušaka ranije nego prethodnih godina

Kruške su manje zbog vremenskih neprilika, ali će zbog mnogo sunca dozreti ranije i biti slađe.

Foto: Tante Tati / Pixabay
  • 530
  • 32
  • 0

Kruške će se ove godine, u odnosu na prethodne, ubirati ranije. Ukus krušaka bi trebalo da bude dobar, jer su imale mnogo sunca, tako da je sadržaj šećera - odlučujući faktor za ukus - dobar.

Ipak, kruške još uvek pokazuju posledice mraza u aprilu, suše u maju, a sledi ih suv avgust. Zbog toga će kruške biti uopšteno slabije i izduženije, ali srećom, njihov ukus će i dalje biti dobar, tvrde u belgijskoj kompaniji "Pcfruit".

Poboljšane tehnike uzgoja

Pre otprilike 20 godina, kruške su bile manje, a budući da su tehnike uzgoja znatno poboljšane, svake godine dozrevaju sve veće kruške. Ipak, ove godine, kao posedica vremenskih prilika, kruške će ostati manje, navodi freshplaza.

Deni Bajlmans (Dany Bylemans), generalni direktor "Pcfruit" kaže da se procenjuje da će kruške ove godine biti pet milimetara manje, u poređenju sa prošlim godinama.

"U poslednjih nekoliko nedelja uzgajivači su sa stabla uklanjali plodove koji su premali, ali to nije dovoljno za postizanje dobre veličine voća", kažu u kompaniji.

Berba već u avgustu

Očekuje se da će berba krenuti već od 20. do 24. avgusta, a u kompaniji se nadaju da će datum branja ipak biti nešto kasniji, tako da kruške dobiju na veličini. Inače, kruške mogu rasti po tri milimetra za nedelju dana, a berba počinje u prvoj nedelji septembra.

U svakom slučaju, voćari će osetiti finansijske posledice zbog niže cene za manje kruške, kruške različitih oblika, dodatni rad i druge aktivnosti. Ipak, zahvaljujući visokom sadržaju šećera i dalje se očekuje da će "kruške 2017" biti vrlo ukusne.

Foto: Tante Tati / Pixabay


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.