Od Vinče do Smedereva voće sazreva brže nego u drugim delovima Srbije. Voćari tako gaje rane sorte, koje izdržavaju sa 70 litara vode godišnje. Ove godine kažu da je rod fantastičan.
Voćari u Grockoj kažu da otkupne cene nisu loše. Ipak, bilo bi im lakše da su troškovi proizvodnje manji, da postoji sistem za navodnjavanje i zadruga, koja bi im obezbedila siguran plasman.
Živoslav Karaklajić bavi se ovom proizvodnjom u Brestoviku. Ima pune ruke posla, a to mu je ujedno i glavni izvor prihoda.
"Voćarim na obali Dunava, praktično primitivno voćarstvo, jer nemamo vode. Zato ne držim jabuke, nego voće koje može da izdrži sušu - nektarinu, stone sorte vinove loze, kruške i malo trešanja", kaže ovaj voćar.
U ovom delu naše zemlje voće sazreva danima pre nego u drugim područjima. Zbog toga nosi epitet srpske Kalifornije. Brestovik ima 4 km dunavske obale, a zbog reflekcije sunca posebna je obojenost plodova, kao i ukus.
Ovaj kraj najviše muče vremenske neprilike, pre svega grad, koji je pravio i totalne štete. Ove godine kupljeno je više protivgradnih raketa, a prognoza se pomno prati. Još jedan ključni problem je nepostojanje sistema za navodnjavanje, koji umanjuje proizvodnju.
"Ne može se više voćariti na ovaj način. Mi smo bez vode mrtvi ljudi. Protivgradne mreže dolaze posle, ali bez vode je voćarenje suludo i nerelano", tvrdi Karaklajić.
Dodaje da je projekat urađen, ali da se ništa ne menja već godinama. Veruje da bi proizvodnju pomoću sistema za navodnjavanje povećao za 50%. Ipak, ova godina je odlična, pa je i rod, kako kaže, fantastičan, a ima i kupaca na pet otkupnih mesta.
Više u prilogu:
Foto: Print Screen / YouTube
Tagovi
Autorka
Partner
Laze Nančića 2,
21000 Novi Sad,
Srbija
tel: +381 21 300 82 66,
e-mail: vertigons@gmail.com
web: http://www.poljoprivrednaemisija.com/