Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srpska Kalifornija
  • 05.08.2017. 13:30

Brestovik - mesto gde voće prvo sazreva

Od Vinče do Smedereva voće sazreva brže nego u drugim delovima Srbije. Voćari tako gaje rane sorte, koje izdržavaju sa 70 litara vode godišnje. Ove godine kažu da je rod fantastičan.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 1.805
  • 136
  • 0

Voćari u Grockoj kažu da otkupne cene nisu loše. Ipak, bilo bi im lakše da su troškovi proizvodnje manji, da postoji sistem za navodnjavanje i zadruga, koja bi im obezbedila siguran plasman.

Srpska Kalifornija

Živoslav Karaklajić bavi se ovom proizvodnjom u Brestoviku. Ima pune ruke posla, a to mu je ujedno i glavni izvor prihoda.

"Voćarim na obali Dunava, praktično primitivno voćarstvo, jer nemamo vode. Zato ne držim jabuke, nego voće koje može da izdrži sušu - nektarinu, stone sorte vinove loze, kruške i malo trešanja", kaže ovaj voćar.

U ovom delu naše zemlje voće sazreva danima pre nego u drugim područjima. Zbog toga nosi epitet srpske Kalifornije. Brestovik ima 4 km dunavske obale, a zbog reflekcije sunca posebna je obojenost plodova, kao i ukus.

Nedostatak sistema za navodnjavanje najveći problem

Ovaj kraj najviše muče vremenske neprilike, pre svega grad, koji je pravio i totalne štete. Ove godine kupljeno je više protivgradnih raketa, a prognoza se pomno prati. Još jedan ključni problem je nepostojanje sistema za navodnjavanje, koji umanjuje proizvodnju.

"Ne može se više voćariti na ovaj način. Mi smo bez vode mrtvi ljudi. Protivgradne mreže dolaze posle, ali bez vode je voćarenje suludo i nerelano", tvrdi Karaklajić.

Dodaje da je projekat urađen, ali da se ništa ne menja već godinama. Veruje da bi proizvodnju pomoću sistema za navodnjavanje povećao za 50%. Ipak, ova godina je odlična, pa je i rod, kako kaže, fantastičan, a ima i kupaca na pet otkupnih mesta.

Više u prilogu:

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Živoslav Karaklajić Brestovik Grocka Voće Grad Sistem za navodnjavanje Dunav


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner