Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena malina
  • 06.07.2017. 18:00

Brnabićeva razgovarala s malinarima o ceni

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predstavnicima malinara o problemima u vezi sa otkupnom cenom tog voća. Proizvođači traže cenu od 200 din/kg i da se utvrdi ko u Srbiji drži monopol na otkup maline.

Foto: nocekrudy / Pixabay
  • 10.849
  • 855
  • 0

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predstavnicima malinara o problemima u vezi sa otkupnom cenom tog voća jer su malinari pre nekoliko dana tražili hitan sastanak sa njom i predsednikom Aleksandrom Vučićem. Brnabićeva je svom ekspozeu najavila da će tim pitanjem početi da se bavi odmah po stupanju na dužnost, a današnjem sastanku u Vladi Srbije su prisustvovali ministri poljoprivrede i trgovine, Branislav Nedimović i Rasim Ljajić.

Sastaviti radno telo za praćenje formiranja cena

Prema saopštenju Vlade na sastanku je postignut dogovor o tome da se osnuje radno telo, koje će činiti predstavnici Vlade, proizvođača malina i hladnjačara, a koje će pratiti formiranje cena na domaćem i konkurentnim tržištima kako bi se napravio dogovor prihvatljiv za sve.

Malinari traže 200 din/kg

Kako je prenoeo Blic, malinari traže povećanje otkupne cene maline na 200 din/kg. Inače, prema podacima Asocijacije malinara Srbije, trenutna cena tog voća kreće se između 100 i 125 dinara, a samo ponegde ide do 150 din/kg. Predsednik Upravnog odbora te asocijacije Dobrivoje Radović naglašava da proizvođači od države očekuju pomoć da se nađu kupci u inostranstvu koji će platiti traženu cenu "crvenog zlata".

Blago pomeranje u rešavanju problema

Radović je nakon sastanka sa premijerkom Brnabić rekao da je zadovoljan ishodom napomenuvši da je došlo do blagog pomeranja u rešavanju ovog problema. On je objasnio da će novoformirana Radna grupa otputovati u Poljsku kako bi ispitala kolika je cena maline tamo i da će se pri utvrđivanju cene uzeti u obzir kvalitet naših malina. Predsednik UO Asocijacije malinara je istakao da je najvažnije da se formira akontna cena na nivou cele države ispod koje u otkupu ne može da se ide, dodavši da će pregovori biti nastavljeni u četvrtak.

Radović: Neko namerno diktira nisku cenu

Malinari, takođe, zahtevaju da se ispita ko od vlasnika hladnjača koje otkupljuju to voće u Srbiji diktira nisku cenu i sprečava da se podigne jer kako ističe Radović neki manji otkupljivači, koji su spremni da plate tražene cene, tvrde da ne smeju da je podignu, a to prema Radovićevom mišljenju ukazuje na to da postoji monopol.

Komisija da utvrdi ko ima monopol na otkup maline

Predsednik UO Asocijacije malinara Srbije naglašava da je to voće svuda u svetu podbacilo u rodu zbog različitih vremenskih nepogoda, kao što je bio slučaj i kod nas. Stoga, kako kaže čudi to da je cena maline niža nego lane kada je na tržištu bila mnogo veća ponuda. To potvrđuje, zaključuje Radović da neko diktira niske cene jer želi ekstremnu zaradu, a na Komisiji za zaštitu konkurencije je da što brže utvrdi ko to čini.

Foto: nocekrudy / Pixabay


Izvori

Blic


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.