Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razmnožavanje kupine
  • 11.08.2017. 16:00

Četiri načina razmnožavanja slatke kupine

Kupina može da se razmnožava na više načina: iz semena, deljenjem žbuna, položenicama i reznicama.

Foto: Jozue
  • 7.983
  • 267
  • 0

Razmnožavanje kupina za vlastite potrebe je postalo sve popularnije, a kada jednom ovladate tehnikama razmnožavanja možete lako da povećate brojnost biljaka kupine na svom imanju.

Za razmnožavanje bi trebalo odabrati najbolje i najrodnije grmove kupine. Kupina može da se razmnožava na više načina:

  • iz semena,
  • deljenjem žbuna,
  • položenicama i
  • reznicama.

Razmnožavanje iz semena

Razmnožavanje iz semena je generativni način u kome se osobine biljke ne prenose verno. Koristi se kod stvaranja novih sorti. Potrebno je strpljenja i vremena da bi iz male semenke dobili biljku koja stupa u rod.

Plod kupine se potapa u vodu, najbolje u kišnicu, tokom dva do tri dana. Nakon toga se procedi i ispere kroz sitnu cediljku, kako bi se odvojila pulpa od semenke. Nakon sušenja, semenke držati 1,5 do 2 meseca u pesku u frižideru pri temperaturi od 2ºC do 5ºC.

Zatim se obavlja setva semena i lagano se zagrne sa tankim slojem komposta (supstrata). Vršiti provetravanje vlažnosti supstrata i jednom u deset dana navlažiti pesak. Preko saksije u koju smo posejali seme kupine staviti prozirnu foliju ili vlažan papir. Temperatura klijanja i nicanja je 20ºC.

Kada se na mladim biljčicama pojavi četrvti list, presaditi ih u pojedinačne saksije ili ih posaditi u veće kontejnere na razmak od 10 cm.

Razmnožavanje deljenjem žbuna

Kupina je biljka koja lako može da se razmnoži deljenjem žbuna. Za ovakav način razmnožavanja koriste se žbunovi stari tri ili više godina. Kupina treba da ima dobro razvijen korenov sistem, da na sebi nema vidljivih simptoma oboljenja i znakova oštećenja od insekata, da se žbun odlikuje dobrom rodnošću.

Ovakav vid razmnožavanje je najbolje obaviti u proleće kada se zemlja dovoljno zagreje. To će osigurati brz dalji razvoj dela žbuna koji smo posadili na novo mesto.

Ovakav vid razmnožavanja nije preporučljiv za hibridne sorte i sorte koje se odlikuju veoma visokim izdancima.

Razmnožavanje položenicama

Još jedan vegetativni način razmnožavanja kupine. Razlikujemo polaganje izdanka i zagrtanje vrha izdanka.

Kupina se najčešće i najlakše može razmnožiti zagrtanjem vrha izdanka i njegovim ožiljavanjem. To je najsigurniji način razmnožavanja, lak je za izvođenje i sigurno se prenose osobine biljke majke na novu biljku. Postupak se sprovodi krajem leta, u nižim područjima već od početka avgusta. Nakon završene berbe izaberu se dobro razvijeni jednogodišnji izdanci. Najlakše je odabrati izdanke koji se nalaze u spoljašnjem delu žbuna.

Na mestu gde vršni deo dodiruje zemlju iskopajte kanal dubine 15 cm do 20 cm i dužine 25 cm. Vršni deo polažete u kanal na taj način da sam vrh izdanka viri iz kanala u dužini oko 10 cm. Deo u kanaliću se može pričvrstiti kopčama, račvastom granom ili na neki drugi način.

Nakon polaganja vrha izdanka izvrši se zagrtanje - zemlja se pritisne kako bi se ostvario kontakt između vrha izdanka i zemlje. Kako bi sprečili kidanje položenog izdanka tokom zime, pričvrstiti ga kamenom. Zagrnut izdanak se zalije sa dve litre vode. Ovako pripremljen izdanak se ostavlja do sledeće godine, odnosno od matične biljke se odvaja ukorenjen vrh izdanka tek u proleće. Polaganje vrha izdanka možemo izvršiti i polaganjem izdanka u saksiju.

Suviše rano polaganje izdanaka imaće za posledicu isušivanje položenih izdanaka, izvlačenje položenog izdanka iz kanala u koji je zatrpan, izmrzavanje. Kod kasnog polaganja razviće se sadnice sa slabim korenom i može doći do izmrzavanja.

Razmnožavanje reznicama

Kupina se može razmnožavati zelenim i zrelim reznicama. Kada vršimo razmnožavanje zrelim reznicama u proleće, neposredno pred kretanje vegetacije, uzimaju se reznice. Reznice bi trebalo da budu zdrave, neoštećene, dobro prezimele, sa tri do pet pupoljaka. Rez iznad pupoljka pri vrhu reznice treba da je ravan i udaljen od pupoljka najmanje jedan centimetar, dok rez ispod prvog pupoljka (pupoljak koji je najniže smešten na reznici) treba da je kos.

Potrebna vam je tegla i voda. U teglu usuti vodu da bude iznad pupoljka, koji je najniže pozicioniran na reznici. Da bi poboljšali ukorenjivanje, donji deo reznice možemo umočiti u hormon za ukorenjavanje ili u neko sredstvo sa istim efektom (med, biostimulator od vrbe). Reznicu staviti u teglu sa vodom koju čuvamo na svetlom i toplom mestu (prozor sa južne strane).

Foto: Jozue55 / Pixabay


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]