Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribizla
  • 01.01.2024. 16:30

Crna ribizla: Malo prskanja, a mnogo načina prerade sirovine

Crna ribizla dobro uspeva u Družetićima, ali Dušanka i Mladen Đaković planiraju da uskoro iz matičnog voćnjaka donesu reznice i formiraju rasadnik u Lukićevu.

Foto: Depositphoto/piep600
  • 1.053
  • 71
  • 0

Supružnici Dušanka i Mladen Đaković iz Lukićeva, sela na teritoriji grada Zrenjanina, na svom poljoprivrednom gazdinstvu bave se uzgojem crne ribizle. Na plantaži od oko dva hektara, koja se nalazi u selu Družetić, u blizini Koceljeve, imaju blizu pet hiljada grmova ovog, možda i najzdravijeg bobičastog voća, piše zrenjaninski.com.

I ne samo što crnu ribizlu gaje, već od nje proizvode i sok, džem, slatko i liker.

"Počeli smo da je gajimo pre tri godine, a imali smo sreću što smo kupili već formiran voćnjak, koji je bio u rodu. Za nju smo se opredelili jer smo želeli da se bavimo proizvodnjom nečeg što je zdravo i da boravimo što više u prirodi", priča za ovaj portal Dušanka Đaković.

Koji su idealni uslovi za uzgoj ribizle?

Podsetimo, ovo voće dobro podnosi niske zimske temperature, naročito crna u toku dubokog zimskog odmora čak i do - 30°C. Duboki odmor traje kratko, ali prinudni ekološki odmor uslovljen prisustvom snega i produžene zime traje znatno duže. Takav slučaj je na lokalitetima predviđenim za sadnju. U pogledu potreba za vodom je hidrofilna biljka i zahtevnija je od maline i drugih jagodastih voćaka. Količina padavina od najmanje 800 mm godišnje u jednom području omogućuju rentabilno gajenje ove voćke. Ne podnosi suviše laka, peskovita i alkalna zemljišta a takođe ni teška, zbijena i ilovasta sa ekstremno kiselom reakcijom.

Prerada široka

Crna ribizla dobro uspeva u Družetićima, ali Đakovići planiraju da uskoro iz matičnog voćnjaka donesu reznice i formiraju rasadnik u Lukićevu.

"Tvrdim da je zbog svojih kvaliteta i lekovitih svojstava najzdravije bobičasto voće. Pre dve godine uopšte je nismo prskali, ove godine smo morali jedanput jer je bilo previše kiše. I naši proizvodi su bez ikakvih dodataka, samo voće i šećer, koji koristimo kao prirodni konzervans", ističe Mladen Đaković.

Ove godine Đakovići su preradili oko 500 kilograma crnih ribizli. Za sada proizvode džem, slatko, sok i liker, a pokušali su i čaj i vino.


Povezana biljna vrsta

Crna ribizla

Crna ribizla

Sinonim: - | Engleski naziv: Black currant | Latinski naziv: Ribes nigrum L.

Crna ribizla ima posebne zahteve za padavinama i visokom relativnom vlažnošću vazduha, pa je za njeno uspevanje pogodna veća nadmorska visina (700 – 1 200 m). Zasadi crne ribizle... Više [+]

Izvori

zrenjaninski.com


Tagovi

Crna ribizla Dušanka Đaković Mladen Đaković Uzgoj ribizle Prerada ribizle Džem od ribizle Sok od ribizle


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...