Pretraživanje tekstova
Crne ribizle su zahvalne za uzgajanje i ne zahtevaju velika ulaganja.
Crne ribizle su za Brigitu i Ivicu Ristića iz Babušnice bile hobi, ali su pre četiri godine odlučili da se njima bave. Sada imaju zasad na 25 ari.
Ivica kaže za RTS da je ovo voće veoma zahvalno za uzgajanje i da ne zahteva velika ulaganja:
"Nije potrebno ni duboko zemljište, a ribizli neće smetati ni ako je ono teško za obradu. Pošto su kod nas plitka i zahtevna zemljišta, ova kultura je idealna za ovo područje".
Ove godine, rod je bio tri tone. Deo su prodali, a deo preradili. Mogu da se koriste listovi i plodovi, od kojih se spremaju rakija, vino, čaj, marmelada.
Iako se većina ljudi ovde bavi organskim uzgojem - niko nema sertifikat. Ipak, u ovome leži veliki potencijal, ali je problem što mladi odlaze, pa nema ko da nasledi proizvodnju. U poslednjih 15 godina, broj stanovnika se u Babušnici smanjio za 30% do 40%.
Foto: erik forsberg / Flick
Povezana biljna vrsta
Sinonim: - | Engleski naziv: Black currant | Latinski naziv: Ribes nigrum L.
Crna ribizla ima posebne zahteve za padavinama i visokom relativnom vlažnošću vazduha, pa je za njeno uspevanje pogodna veća nadmorska visina (700 – 1 200 m). Zasadi crne ribizle... Više [+]Izvori
Tagovi
Crna ribizla Babušnica Organska proizodnja Brigita i Ivica Ristić
Autorka
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Proizvodi sa ekonomije Okružnog zatvora u Smederevu, jedinstvenom poljoprivrednom dobru na 35 hektara, predstavljeni su po prvi put na Međunarodnom sajmu voća, povrća i vinogradarstva ”Agro Belgrade 2025“. U saopštenju Uprave za izvršenje k... Više [+]
Proizvodi sa ekonomije Okružnog zatvora u Smederevu, jedinstvenom poljoprivrednom dobru na 35 hektara, predstavljeni su po prvi put na Međunarodnom sajmu voća, povrća i vinogradarstva ”Agro Belgrade 2025“. U saopštenju Uprave za izvršenje krivičnih sankcija se navodi da su na sajmu predstavljene voćne rakije ”Aps“ proizvodene od jabuka, šljiva, dunja i kajsija koje se uzgajaju na ekonomiji ovog zavoda. – Kvalitet proizvedene rakije se godinama unazad proverava u Enološkoj stanici iz Vršca – navode iz Uprave i dodaju da se voće čuva u hladnjači, kapaciteta 100 tona robe, opremljenoj po HASSAP standardu. Osim hladnjače za voće, na ekonomiji se nalaze i dve komore za povrće, kapaciteta od po osam tona. Iz Uprave objašnjavaju da su u procesu pravljenja rakije osuđenici iz otvorenog i poluotvorenog odeljenja angažovani na pomoćnim poslovima, poput branja voća, njihovog pranja i čišćenja i drugih poslova koje mogu da nauče od instruktora u ovom zavodu. #rakijaaps