Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crveni orah
  • 04.10.2022. 09:25
  • Šumadijski okrug, Belosavci

Crveni orah dao neočekivan prinos

Crveni orah vodi poreklo iz Nemačke. Ima srednje bujno stablo i veliku moć rodnosti.

Foto: Toppress
  • 267
  • 26
  • 0

Gotovo da nema domaćinstva na selu da negde oko kuće nema stablo oraha. Sa prvim jesenjim danima, uveliko se prikupljaju ovi ukusni plodovi, pa su tako i članovi porodice Andrović iz sela Belosavci nedaleko od Topole ovih dana zasukali rukave, prenosi Toppress. Jedno stablo uz tarabu, odvojeno od ostalih sa razlogom, rodilo je kao nikada do sada, a plodovi su drugačiji od klasičnog oraha.

"Taj orah je otac dobio na poklon od prijatelja pre desetak godina, rađao je nekad više, nekad manje, ali čini mi se ove godine ponajviše. Kada smo ga sadili, odvojili smo ga od ostalih jer se na prvi pogled ne razlikuje od klasičnog oraha koji uspeva svuda", kaže Andrija Andrović iz Belosavaca i dodaje da su stablo, krošnja, plodovi, svaki isti, međutim, ovaj njihov uz ogradu je drugačiji.

Kao Kinder jaje - ne zna se, dok se ne otvori

Dalje kaže da se vidi razlika njegovih plodova tek kada se krcaju, jer je unutra crveni orah. Središnji deo je čisto bele boje ali je ova membrana koja ga obavija crvene boje. On ističe da je crveni orah po ukusu isti kao i običan orah sa braon membranom.

"Sada u ovoj fazi kada se prikupljaju plodovi, membrana je tamno crvena, ali kasnije kada se orah već osuši polako postaje tamnije boje. Po ukusu nema razlike, podjednako je lep kao i svaki drugi orah. Čuli smo da crveni orah voli vinogradarska područja i da posebno dobro uspeva u takvim zonama", kaže Andrović i dodaje da onda nije ni čudo što se tu kod njih primila sadnica i rađa iz godine u godinu sve više.

Crveni orah vodi poreklo iz Nemačke. Ima srednje bujno stablo i veliku moć rodnosti. Plodovi su krupni, glatki, ali jezgro je zbog svoje crvene boje izuzetno atraktivno, pa se često koristi kao dekoracija.


Tagovi

Crveni orah Plod oraha Andrija Andrović Crvena membrana


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta