Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svilojevo
  • 31.08.2018. 18:30

Čudo prirode: Divlja kruška kod Svilojeva stara oko tri veka

Pravo čudo prirode, divlja kruška, koja raste na putu između Svilojeva i Sonte, prema tvrdnji meštana stara je oko 300 godina, a kako oni dodaju, kada je selo osnivano, njena krošnja je već bila prilično velika.

Foto: Flickr / Florian Knodt
  • 2.960
  • 274
  • 0

Nije čest slučaj da stablo, staro nekoliko vekova, cveta i svake godine donosi plod. Kada se to događa na zemljištu koje po sastavu nije pogodno za tu voćnu vrstu onda je to, tvrde stručnjaci, čudo prirode. Kako prenosi RTV, takav prirodni fenomen je divlja kruška, koja raste na putu između Svilojeva i Sonte. Iako nije moguće precizno utvrditi njenu starost, meštani veruju da je kruška stara oko 300 godina. Katica Mesaroš, iz Svilojeva, prica da je u vreme osnivanja sela njena krošnja već bila prilično velika. Ako se zna da kruške godišnje rastu oko dva centimetra, meštani su izračunali da je starost ove kruške oko 300 godina dodajući da je prema legendi u njenoj hladovini odmarao i poznati bećar Šandor Roža.

Slatinasto zemljište usporilo rast i razvoj stare kruške

Sekretar Mesne zajednice Svilojevo, Željko Rašeta, objašnjava da je kruška zaostala u rastu i razvoju, zato što raste na slatinastom zemljištu, pa ne može da raste onako kao što bi rasla u normalnim uslovima, kada zemljište ima dovoljno humusa. Zemljište na kome raste ova kruška je siromašno i ona se tome prilagodila. Na širokom prostoru oko nje nema drugog drveća, sitnog šiblja, ni rastinja.

Kruška pod zaštitom kao spomenik prirode

Međutim, nije samo poznati mađarski hajduk i bećar Šandor Roža tražio predaha u hladu te kruške, već su se tu rado igrala i deca, a tih godina seća se Rozalija Čoke, koja svaki dolazak iz Kanade iskoristi da obiđe staru krušku. Kruška je rodila i ove godine. Iako, njen plod nije ukusan, zrele kruške su dobre za pripremu rakije, a treba dodati da je to vremešno stablo pod zaštitom kao spomenik prirode.


Povezana biljna vrsta

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom na to da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, ukusu kao i... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Kruška Svilojevo Sonta Roža Šandor Katica Mesaroš Rozalija Čoke


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer