Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maline
  • 25.06.2020. 09:00

Da li su dobru cenu maline odnele poplave i nedostatak berača?

Mnogi proizvođači smanjuju površine pod malinjacima, jer je sve manje berača. Kod Arilja i Lučana ima 160 i više hladnjača kapaciteta 15.000 tona i da bi ako se ovako nastavi sa smanjenjem roda oni bili ti koji bi narednih godina imali problema, jer bi se moglo desiti da nema dovoljno posla.

Foto: JumpStory
  • 9.094
  • 472
  • 0

Ceo rod maline je uništen usled obilnih padavina u dolinama pored Moravice na zapadu zemlje, kao i drugog voća, ali i krompira, kukuruza i ostalog povrća, kaže predsednik Asocijacije malinara Dobrivoje Radović i navodi da je stanje alarmantno, a da je voda odnela i puteve, objekte, štale i grla stoke, izveštava Tanjug, a prenosi Dnevnik.

"Sve što je zasađeno u dolinama pored Moravice je odneto. Ceo rod maline u Arilju, Požegi, Guči, Lučanima, Kosjeriću, Bajinoj Bašti i drugim mestima je posle ovoliko vode završena priča", kazao je Radović za novinsku agenciju.

Rod manji, dobrog kvaliteta, ali neće biti ubran?

Međutim, poplave nisu jedini problem za malinare ove godine, koji rizikuju da ostanu bez roda koji je odnela voda, ili koji je, pak, ostao na granama.

Zbog nedostatka radne snage proizvođači su bili prinuđeni da ove godine smanje površine pod malinjacima, samim tim i će i rod, zbog zapuštenosti zasada, biti bar za 20 odsto manji nego lane. To je, kako kažu, i glavni razlog što je cena solidna ove godine, i to do 200 dinara za kilogram, piše Danas.

Malina: Cena 200 dinara, kiša odlaže berbu, ali i nedostatak berača?

Kako smo ranije pisali malinari očekuju solidnu zaradu ove godine. Zadovoljni su i akontnom cenom od 185 do 200 dinara za kilogram prve klase sorte vilamet, koju su hladnjačari ponudili.

Džaba vam novci, moji...

Međutim, mnogi proizvođači smanjuju površine pod malinjacima, jer je sve manje berača. Kod Arilja i Lučana ima 160 i više hladnjača kapaciteta 15.000 tona i da bi ako se ovako nastavi sa smanjenjem roda oni bili ti koji bi narednih godina imali problema, jer bi se moglo desiti da nema dovoljno posla.

Na početku prošlogodišnjeg otkupa malina je plaćana 80, u jednom trenutku je bila 170 dinara, da bi pri kraju berbe zbog obilnih kiša, cena pala na svega 50 dinara po kilogramu.


Tagovi

Poplave Rod maline Cena maline Dobrivoje Radović Nedostatak berača Berači


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...