Sada je pitanje cene ovog voća.
Berba kajsija u selu Miokovci kod Čačka, koje se naziva još i srpskom prestonicom ovog voća, trebalo bi da počne za dvadesetak dana, ali veliko pitanje je koliko će plodova voćari staviti u gajbice jer su loši vremenski uslovi maksimalno desetkovali ovogodišnji rod.
Prolećni mrazevi napravili su velike štete u zasadima, a ono što je tada opstalo dokusurile su dugotrajne i obilne padavine, prenosi RINA. Vojkan Tomić na parcelama od tri hektara uzgaja kajsije, ali kako kaže, ove godine od roda nema ništa.
"U visinskim delovima Miokovaca gde je jak mraz u martu desetkovao sve, kajsije nema ni kilo da se obere, ni da se pojede u kući praktično. Malo bolja situacija je u nižim predelima, pored reke Čemernice gde je u zasadima nešto i ostalo", kaže za ovu agenciju Tomić.
Sada je pitanje cene ovog voća. Prošle godine bilo je od 40 do 90 dinara za kilogram, u zavisnosti da li je konzumna ili industrijska kajsija.
Stručnjaci savetuju voćare da zbog loših vremenskih uslova i sve češćih prolećnih, jakih mrazeva za svoje zasade biraju sorte sa što kasnijim cvetanjem, odnosno formiranjem plodova imaju najveću šansu da opstanu. Onima koji će ove godine ipak uspeti da uberu i prodaju kajsije, poručuju da inentizivno primenjuju zaštitu.
Kako smo ranije pisali, kajsija je sada osetljiva na infekcije prouzrokovačem raka rana i bakterioznog izumiranja (Pseudomonas syringe pv. syringe). Kako bi se zatvorile rane i sprečio prodor patogena, preporuka je primena preparata na bazi kaptana.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka