Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Borovnica
  • 28.04.2017. 10:30

Dimitrovgrad: Najveća investicija u ovom veku!

Bogdan Milisavljević iz Beograda odlučio se da kod Dimitrovgrada, na obroncima Stare planine, zasadi borovnicu na šest i po hektara. Ovo je najveća investicija u voćarstvu u ovoj opštini i ovom veku!

Foto: jill
  • 3.844
  • 488
  • 0

Bogdan Milisavljević iz Beograda odlučio se da kod Dimitrovgrada, na obroncima Stare planine, zasadi borovnicu na šest i po hektara. Ovo je najveća investicija u voćarstvu u ovoj opštini u ovom veku!

Dve godine pripreme

Milisavljević kaže za RTS da je zemljište prvenstveno trebalo preorati, jer je zaraslo u korov. Potom su posađeni ječam i ovas, a zatim su bacali treset, piljevinu i humus. Ovaj posao oduzeo im je dve godine.

"Nakon detaljnih analiza, odlučili smo se za borovnicu. Ona je najprofitabilnija u ovom trenutku. Deo sadnica je iz Francuske, a deo iz Holandije", kaže rođak Saša Radović.

Planira se proširenje zasada

Milisavljevići imaju 30 ha svoje zemlje, a još 60 ha je u zakupu. Iako borovnica zahteva da ulažu 50.000 evra po hektaru, planiraju da zasad prošire. U tu svrhu iskoristiće i državne investicije.

Smatraju da je ovo zemljište idealno za sadnju borovnice, koja donosi dugoročan posao, kao i profit, na koji treba sačekati nekoliko godina.

Lokalna samouprava prepoznala šansu

Dimitrovgrad ima hiljade hektara zemlje pod korovom. Čelnici opštine smatraju da su ovakve investicije šansa da se ovaj kraj razvija, kada je reč o voćarstvu.

Foto: jill111 / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni žbun iz porodice Vresova (Ericaceae), prosečne visine od 20 - 50 cm. Raširena je u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cveta u maju i junu, a sazreva u... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Borovnica Bogdan Milisavljević Saša Radović Dimitrovgrad


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.