Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maline u Bačkoj
  • 04.09.2016. 12:00

Dobar prinos maline, ali nestabilna cena

Berba maline u Bačkoj počela je u prvim danima jula, a radnici i ovih dana beru zrele polodove tog bobičastog voća.

Foto: bigstockphoto.com, yuris
  • 5.961
  • 1.023
  • 0

Berba malina u Bačkoj počela je u prvim danima jula, a radnici sada beru zrele plodove tog bobičastog voća. Milan Stanković iz Obrovca dugo se bavi ratarstvom i stočarstvom, a jesenas je podigao malinjak na površini od jednog hektara. Do pre neki dan, kako kaže, malinu su brali svakodnevno, a sada je beru svaka 2-3 dana. Cena je, kako tvrdi varirala, tako da je bilo prodaje i po 250, ali i po 160 dinara. Kako objašnjava Stanković velika stavka u proizvodnji maline je radna snaga jer je svakodnevno bilo potrebno najmanje 18 radnika za čije je osmočasovno radno vreme plaćao 1400 dinara.

Malina mnogo isplativija od pšenice

"Mada su troškovi dnevnica veliki, ja već sada znam da sam povratio uloženi novac i zadovoljan sam, malina je dobro rodila i kvalitet je odličan. U odnosu na ovogodišnu proizvodnju pšenice, sa kojom sam na čistoj nuli, iako sam imao odličan prinos, malina se pokazala kao daleko bolji i isplativiji posao koji svakodnevno donosi novac. Od početka vodim računicu tako da ću na kraju znati koliko sam uložio, a koliko dobio", kaže Stanković.

Od početka berbe cena maline varira

Da je dobar prinos potvrđuje nam i Ivan Petrović, iz Paraga, koji malinu bere sa površine od jednog katastarskog jutra.

"Cena maline varira. Diktiraju je hladnjačari, a trenutno je oko 170 dinara. Na početku sezone smo je prodavali po znatno većoj ceni, ali nešto kasnije i po 150 dinara što je zaista malo i jedva da pokriva troškove radnika. Cena branja kod nas u selu je 200 dinara po satu. U našem udruženju "Paroški malinar", organizovan je svakodnevni otkup, a bavićemo se i prodajom sadnog materijala. Ponuda će biti velika, ali znam da ima zainteresovanih kupaca koji hoće da prošire ili da podignu nov malinjak", kaže Petrović ističući da u Paragama ove godine ima oko 50 jutara pod malinama, a očekivanja su da će te površine najesen biti udvostručene.

Problem je i radna snaga

Malinari u Bačkoj ističu da je ove godine bilo teško da se blagovremeno obezbedi radna snaga jer je u ovom periodu mnogo posla u povrtarstvu, najviše oko kupljenja luka i krompira, berbe paprike kao i seče sirka, kao veoma specifične vrste rada, pa ostaje da se vidi kako će organizacija izgledati naredne godine ako se povećaju površine pod malinjacima. Sa tim se slažu i proizvođači u Ratkovu gde malinu već godinama gaji na većim ili manjim površinama gotovo svako domaćinstvo.

Foto: bigstockphoto.com, yuris010


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Cena Radna snaga Sadni materijal Dnevnice


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao