Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj borovnice
  • 15.05.2019. 11:30

Domaća borovnica zadovoljava zahtevno evropsko tržište

Najvažnije je da se sa profesionalnim supstratima za borovnicu prevaziđe pitanje kvaliteta zemljišta, kako bi proizvodnja borovnica mogla da se obavlja i tamo gde baš i nisu pogodni tereni za to.

Foto: Ivana Živanić
  • 418
  • 39
  • 0

Za par nedelja biće aktuelna velika tražnja za borovnicama.  U tehnologiji proizvodnje, nega je jedan od ključnih elemenata uspešnog uzgoja ovog voća, kao i ostvarenja željenog cilja koji podrazumeva visok kvalitet, zdrave plodove, ali i da biljke budu u svakom trenutku u dobrom zdravstvenom stanju.

Na Poljoprivrednom sajmu, u Novom Sadu, za Agroklub, na temu vezanu za proizvodnju borovnica, pričao je Veselin Đorđević, predsednik Borovnica Kluba.

Izbor prave sorte - najvažniji

Nadmorska visina važan je preduslov za uzgoj i tu se otvaraju pitanja - kako posaditi borovnicu. Pre desetak godina, najčešći tip sadnje bio je sadnja borovnica u zemljište, pravljenjem odgovarajućih rupa u zemlji i ubacivanjem organske materije, zatim se prešlo na proizvodnju na bankove. "U poslednje vreme, aktuelna je sadnja borovnica u Supstratu za borovnicu i tu je Borovnica Klub prvi koji je ponudio takvu vrstu proizvodnje. Da bi smo došli u situaciju da imamo sveže borovnice u traženom periodu, mora da se razmotri koja je sorta odgovarajuća i u kom regionu ona treba da se zasadi", objašnjava Đorđević. 

Najbitnije je izabrati prave sorte, koje će dati taj neki očekivani rezultat. Postoji mišljenje da na nižim nadmorskim visinama, kao što je npr. region Vojvodine, nije moguće ostvariti rezultat, kao recimo na jugu ili zapadu Srbije, gde su više nadmorske visine. Ali u novoj tehnologiji uzgoja borovnica možemo proizvesti odličnu borovnicu i na tlu koje nije pogodno za njen uzgoj, što može biti velika prednost, s obzirom da na taj način možemo u Vojvodini da proizvedemo borovnice u junu kada je potražnja najveća.

Kako rešiti problem zemljišta?

Najvažnije je da se sa supstratima prevaziđe pitanje kvaliteta zemljišta kako bi onda proizvodnja mogla da se obavlja i tamo gde baš i nisu pogodni uslovi za to. Kada se reši problem zemljišta onda je na redu pitanje kvaliteta vode.

"Moraju se proveriti određeni parametri kako bi bili sigurni da će uzgoj biti uspešan. Nakon toga, pristupa se navodnjavanja borovnice. U prethodnom periodu koristili smo ubodne kapljače koji su pokazali dosta nedostataka, poput zapušavanja nakon nekog vremena (usled đubrenja na primer), mogu da ispadnu usled vazdušnih čepova ali i da ne budu vraćeni na svoje mesto u procesu plevljenja. Kada je reč o manjem broju biljaka, uz dodatni rad to može da se isprati, ali na većim zasadima to je praktično nemoguće", priča naš sagovornik.

Kako bi se svi ti probleme rešili, kreiran je sistem zalivanja biljaka u vrećama od agrotekstila, uz pomoć prstenova za zalivanje koji takođe omogućavaju i bolju distribuciju vode.

Bavljenje borovnicom znači pre svega održavanje zasada čistim i urednim od korova.

"Kada izostanu rezultati, to je direktna posledica loše organizacije poslova oko proizvodnje", zaključuje Đorđević

Sveže borovnice najtraženije u svetu

Najbolje je plasirati borovnicu u svežem stanju. U periodu juna i jula najveća je potražnja za ovim voćem. "Sa aspekta plasmana, podjednako je interesnantno tržište EU, u okviru koga podrazumevamo i Veliku Britaniju. Kultura konzumiranja borovnica, u svakom obliku, veoma je razvijena u ovoj državi. Takođe, tu je i tržište Azije, tačnije, evroazijsko tržište, gde je Rusija najznačajniji potrošač. Postepeno se otvara i tržište pojedinih delova Indije. Ovo je tek u povoju i o tome će se tek govoriti", dodaje naš sagovornik. 

Kada se spominje tržište Rusije, često se misli da su tamo potrebne velike količine, što je tačno, ali ono što je istina je da Rusi žele borovnicu visokog kvaliteta i onu koja je veoma krupna. Evropski standardi zahtevaju da prečnik ploda bude preko iznad 12 milimetara. Kada se izvozi u Rusiju, potrebni su i veći plodovi, preko 16 milimetara. 

Poruka za sve one koje interesuje uzgoj borovnica je da gledaju u biljke jer su oni najbolji pokazatelj da li se u proizvodnji sve radilo kako treba.


Tagovi

Uzgoj borovnice Supstrati za borovnicu Veselin Đorđević Borovnica klub


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.