Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jagode
  • 27.04.2016. 17:30

Domaće jagode tražene uprkos ceni

Za proizvdonju kvalitetne jagode u plasteniku, pored sistema za navodnjavanje i pravilne prihrane i eventualne zaštite, potrebno je pre svega odabrati kvalitetne živiće.

  • 804
  • 158
  • 0

Sve veći broj sremskih poljoprivrednika okreće se proizvodnji jagoda. Ova proizvodnja zasniva se kako na otvorenom, tako i u plastenicima. Jagode iz plasetničke proizvodnje pre stižu pa su i skuplje, tako da jagoda ima u zatvorenom više nego na otvorenom polju.

Na pijaci domaće, kvalitetne jagode

Milan Šašić iz Vitojevaca je dugogodišnji proizvođač jagode. Kaže, sve je počelo pre destak godina na manjoj površini. Pokazalo se kao veoma isplativo pa se proizvodnja iz godine u godinu povećavala. Bilo je ranijih godina jagode i u plasetnicima i na otvorenom polju, a ove prodaje domaću jagodu samo iz plastenika. Ima obezbeđeno tržište, a mi smo ga zatekli na rumskoj pijaci gde isporučuje domaću, kvalitetnu jagodu.

Milan Šašić
Milan Šašić

"Ja se ovim poslom dugo bavim i ušao sam u sve tajne prooizvodnje. Bitno mi je da rano proizvedem kvalitetnu jagodu dok još ima dobru cenu. Ja je prodajem po ceni od 250 dinara za kilogram, a na pijaci košta 50 dinara više. Zarade imam ja, ali i prodavac koga ja snabdevam. Važno je da je to domaća jagoda iz plastenika proizvedena bez hemijskih preparata", kaže Šašić.

Uprkos ceni, jagoda dobro prolazi

Trište je veoma važno jer je jagoda voćna vrsta koja nema dug rok trajanja. Ova proizvedena u Vitojevcima je među kvalitetnijim na rumskoj pijaci, a trenutno ima cenu do 300 dinara za kilogram. "Iako je cena 300 dinara, ova jagoda dobro prolazi. Godinama je prodajem i imam stalne kupce. Kada se proizvede kvalitet onda problema sa prodajom nema", kaže Milan Stojković prodavac jagoda u Rumi.

Odabir sorte veoma važan

Za proizvdonju kvalitetne jagode u plasteniku, pored sistema za navodnjavanje i pravilne prihrane i eventualne zaštite, potrebno je pre svega odabrati kvalitetne živiće, odnosno sadnice jagode, kaže Šašić. "Ja nabavljam živiće iz Italije i to one ranije sorte. One stignu na tržište u pravo vreme, kada domaćih još nema. Imaju malo lošiji rod, ali zato cena to sve nadoknadi. Ove godine imam ih samo u plasteniku, i već sada planiram da sledeće godine povećam ovu proizvodnju. Ulaganje za jedan plastenik dužine osam metara je oko 500 evra, ali to sve može brzo da se vrati ako se radi kako treba. Uvek imam i pomoć poljoprivrednih stručnjaka, tako da proizvedem kvalitetnu jagodu", dodaje Šašić.

Domaća jagoda uvek dobro prolazi na tržištu. Ove godine vreme nije baš bilo naklonjeno proizvođačima jer su vremenski uslovi uticali prvenstveno na krupnoću ploda bez obzira što je jagoda u zatvorenom prostoru. Zato u gajbicama ima i onih krupnih, ali i nešto sitnijih. To i nije toliko bitno kaže Šašić i dodaje da je daleko važnije što su bezbedne za ishranu, jer su proizvedene bez upotrebe bilo kakvih hemijskih preparata.


Tagovi

Proizvodnja jagode Vitojevci Sadnice Cena Ulaganja Plastenička proizvodnja Tržište Pijaca Milan Šašić Milan Stojković


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃