Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jagoda
  • 27.02.2016. 18:30

Domaće jagode već dospele - cena nepristupačna

Prvi plodovi jagoda već su stigli, iako su se tokom čitave zime mogli pronaći uvozni plodovi ovog voća, domaće jagode iznenadile su kupce, ali je njihova cena za mnoge još uvek nepristupačna.

  • 1.201
  • 118
  • 0

Na zadovoljstvo i veliko iznenađenje kupaca i ljubitelja jagoda, domaće jagode u februaru mogu se kupiti na pijacama. Iako je zabeležen veći broj sunčanih dana i temperature iznad proseka za zimski period, sazrevanje domaće jagode i u plastenicima je neobično.

Prvi rod uranio

"Prvi rod je bio solidan i stigao je već polovinom februara, što nije bilo očekivano, ipak mraz je pomalo oštetio plod, a tek sada, kreće onaj pravi, slatki rod jagoda", ističe Vladan Lukić proizvođač jagoda. Prethodnih godina Lukić je prve jagode donosio na pijacu u drugoj polovini marta, što je takođe bilo rano za područje Posavine. U tri plastenika u selu Zvečka rastu slatki plodovi sorte kleri i dora.

"Sorta dora daje malo krupnije plodove, dok je kleri lepša i ukusnija. Ja sam započeo sa ove dve sorte jer su se one najbolje pokazale, najukusnije su i kupci ih najviše traže", kaže Lukić.

Sorta slatka, cena nepristupačna

Vladan Lukić

Jagoda je veoma profitabilna i atraktivna biljna kultura koja drži visoku cenu na tržištu, pogotovo van sezone. Proizvodnja jagoda u plastenicima veoma je ograničena usled klimatskih karakteristika, te ove lepotice za uzvrat traže i dosta pažnje.

"Svaki rad traži ljubav, bez toga nema uspeha. Sve jagode su zahtevne i kako se radi, tako i plod rodi. Treba konstantno voditi računa o vlažnosti vazduha, kao i temperaturi. Zato svoje plastenike često otvaram, zatvaram ili pokrivam, kako bi jagode dobile dovoljno svetlosti i određenu temepraturu. Jagode mogu pretrpeti znatna oštećenja bez zaštite, zato sam tokom zime koristio slamu od pšenice i malč folije kako bi zaštitio sadnice", ističe Lukić.

Pošto je u ovom slučaju ljubav uzajmana, tokom sezone u jednom plasteniku porodice Lukić proizvede se od 500 do 600 kilograma jagoda. Jagoda rađa više puta, ali je glavni rod koji rano stiže najslađi i najviše u tom rodu i daje. "Zahavljući tome što stiže rano jagoda za sada drži i dobru cenu, tako da se i finansijski isplati", poručuje naš sagovrnik.

Februarska cena domaćih jagoda kreće se oko hiljadu dinara po kilogramu, sudeći po tome da su prvi plodovi već stigli, izgleda da će ljubitelji jagoda narednih meseci moći da uživaju, kako u ukusu, tako i u pristupačnijoj ceni ovog voća.


Tagovi

Jagode Proizvodnja jagoda Sorte Kleri Dora Plastenici Sadnice Vladan Lukić Posavina Zvecka


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić