Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj malina
  • 12.05.2018. 12:30

Draževac: Uz frizerski zanat i - maline

Mlada frizerka Suzana Ivičić iz sela Draževac od 2015. godine uspešno se bavi uzgojem malina. Na svom malinjaka od oko 20 ari, Suzana vredno radi, očekujući dobre prinose, ali i veću otkupnu cenu ovog crvenog blaga.

Foto: Suzana Ivičić
  • 1.139
  • 116
  • 1

Na oko 20 ari placa, Suzana Ivičić (27) iz sela Draževac, od 2015. godine gaji maline, i to one dvorodne. Prvi rod malina porodica Ivičić očekuje već krajem maja, a za maline koje će ići u prodaju, sezona počinje polovinom jula i traje do 15. novembra. Iako ima još vremena do berbe, malinjaci zahtevaju stalnu brigu.

"Za jednu ženu, rad u malinjaku izgleda vrlo komplikovano i teško, ali se na svaki posao naviknete. Poznajem postupke, kako se šta radi, i obrađuje, te u suštini taj posao i nije problem kada imate podršku", kaže Suzana.

Adekvatni uslovi neophodni za dobar rod

Malina je zahvalna, jer se sadi jednom u 10 godina, ali ukoliko se ne kosi oko malinjaka, i ne obezbede adekvatni uslovi, ploda neće biti.

"Poslednjih godina temperature su jako visoke, pa je i dodatna zaštita neophodna. Za to imamo mrežu, pod kojom je pet stepeni niža temperatura. Berba kao berba je teška, jer se sama malina bere po visokim temperaturama. U suštini, berba predstavlja i najnaporniji deo posla. Berbu obavlja najmanje pet, a najviše 12 ljudi, u zavisnosti od potreba", objašnjava Ivičićeva.

Očekuje se loša cena i ove godine

Malinari, kao i svi poljoprivrednici, strahuju od vremenskih neprilika, ali i od otkupnih cena.

"Malinari ove godine najverovatnije neće biti zadovoljni cenom. Cena otkupa je bila od 120 do 140 dinara po kilogramu, a ove godine bi ta cena trebalo da iznosi oko jedan evro po kilogramu. Sa tom cenom, dok se plate berači, čija je cena 50 dinara po kilogramu, dok platite đubrivo, prskanje, kopanje - ne ostaje vam ništa", ističe Suzana Ivičić.

Malina
Malinari ove godine najverovatnije neće biti zadovoljni cenom (Foto: Pixabay / Maennerwelt)

Sve se može kad se hoće

Suzana je prva Obrenovčanka, koja je nakon 60 godina osigurala svoj malinjak, što je učinilo još desetak njenih sugrađana. Ova mlada malinarka kaže da za nju nema zime, a u šali ističe da sunce ni njoj, ni njenim malinama ne može ništa.

"Kada je organizacija dobra, sve se može postići. Ja sam majka dvoje dece i frizer po struci, radim kao frizer, a isto tako sam i domaćica, ali se uz trud i volju sve postiže. Malinjak zahteva svakodnevni rad, ali nema svaki dan toliko posla. Sve se može kad se hoće", poručuje Suzana.

A, Suzana hoće, ali se nada da će i cena njenog truda u malinjaku biti prihvatljivija ove godine, jer u suprotnom neće imati računicu da od jutra do mraka na visokim temperaturama bude u malinjaku. Odustajanjem od uzgajanja malina doći će do toga da jedan od brendova Srbije u svetu, nestane.


Tagovi

Draževac Suzana Ivičić Maline Frizerka


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.