Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veštačka inteligencija
  • 07.03.2021. 07:30

Dron broji cvetove i plodove jagoda - pomoć u proceni roda?

Tokom istraživanja prikupljeni su snimci zasada jagoda iz vazduha, a algoritam je analizirao slike i izračunao broj plodova i cvetova.

Foto: YouTube/PrintScreen
  • 82
  • 118
  • 0

Belgijski istraživački institut za prerađivačku industriju, Flanders Make razvio je dron koji se koristi za brojanje voća. Njihova bespilotna letelica može da broji jagode iz vazduha zahvaljujući veštačkoj inteligenciji i tako pomogne proizvođačima da preciznije predvide koliki će im biti prinos.

Osim toga, ona pomoću kamera i senzora može pratiti broj cvetova, ali i zelenih plodova i da na taj način izračuna očekivani rod.

"Tokom istraživanja prikupili smo snimke useva jagoda iz vazduha, a naš algoritam analizirao je slike i izračunao broj plodova i cvetova", pojašnjava Rob Hejlen, istraživač ove kompanije. Istovremeno, kaže, obavili su i ručno brojanje. Na taj način su uspeli da utvrde moguća odstupanja između broja digitalno prepoznatih cvetova i stvarnog broja.

"Budući da sada znamo nivo greške, u stanju smo da vrlo precizno odredimo realni broj cvetova na osnovu prikupljenih slika pomoću dronova", napominje. 

Ključni faktor uspešnog prihvatanja novih aplikacija za bespilotne letelice u poslovnom svetu je upotreba veštačke inteligencije, tvrde iz ove kompanije. 

Broji i robu u skladištima?

Ista vrsta tehnologije se može koristiti za upravljanje zalihama, a ova kompanija je u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za istraživanje i razvoj (IMEC) razvila dron koji se kreće između polica u skladištu brzinom od četiri metara u sekundi i broji zalihe. Na taj način se roba može brzo popisati.

"Ovaj sistem može autonomno da skenira zalihe robe u skladištu na dva nivoa", kaže Džeron Zegers, takođe istraživač u Flanders Makeu.

"Koristimo digitalne kamere koje prepoznaju QR šifre na policama i paletama kako bi se napravio spisak broja paleta", pojasnio je.

Ali, to nije sve, razvili su i drugu aplikaciju koja uz pomoć tehnologije laserskog skeniranja može da pobroji kutije na delimično raspakovanoj paleti.

"Ovaj posao je inače radno intenzivan, a uz ovaj sistem teče glatko i brzo", zaključili su.

Kako izgleda dron koji broji jagode pogledajte u videu:


Tagovi

Dron Prinosi jagoda Bespilotna letjelica Flanders Make Rod Proračun


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.