Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pametna poljoprivreda
  • 21.12.2020. 07:30

Dron za berbu voća je najbolji terenski robot

Izraelska kompanija "Tevel Aerobotics Technologies" dobitnik je ovogodišnje nagrade za najboljeg terenskog robota prema oceni međunarodnog stručnog žirija dok je nagradu publike osvojio robot za branje malina i kupina.

Foto: Tevel-tech
  • 589
  • 185
  • 0

Autonomna platforma kao središnji poligon za najviše šest bespilotnih letelica služi za napajanje snage, ali i računarske/procesorske podrške quadcopter dronovima koji beru plodove, dok se ona (jedna ili više njih) kreće voćnjakom. Ovako ubrane plodove odlaže u posudu na platformi. Ovaj je terenski robot izraelske kompanije "Tevel Aerobotics Technologies" prema oceni međunarodnog stručnog žirija dobitnik glavne nagrade "Best Field Robot Concept 2020." (BFRC) dodeljene ovih dana tokom održavanja međunarodnog foruma poljoprivrednih robota FIRA. 

Drugo mesto pripalo je robotu "H-WodKa Robotiller" (Holandija,) a treće "HayBeeSee Crophopper" (Ujedinjeno Kraljevstvo), piše za Future Farming stručnjak za preciznu poljoprivredu Rene Koerhuis, pojašnjavajući kako je žiri izabrao Tevelov dron za branje voća kao najperspektivniji koncept robota u tom takmičenju.

Originalnost, izvodljivost...

Vodeći se sa tri čvrsta kriterijuma: originalnost, izvodljivost kao i potencijalni uticaj na život poljoprivrednika, žiri za dodelu BFRC 2020 nagrade izlučio je u uži (Top 10) izbor između 22 različita koncepta robota iz 11 zemalja i četiri kontinenta inovativna rešenja: AI.Land ETAROB, Fendt Xaver, Fieldwork Robotics, HayBeeSee Crophopper, H-WodKa Robotiller, iTarra, Nexus Robotics, Robotics Plus, Tevel Aerobotics i thingc Robotics.

Članovi ocenjivačke komisije su u slučaju izjednačenih rezultata, imali u vidu i dva dodatna kriterijuma: jednostavnost prihvatanja ili usvajanja od strane poljoprivrednika kao i održivost rešenja.

Dobitnik glavne nagrade (Foto: Tevel)

"Žiri je odabrao Tevel Aerobotics Technologies za pobednika jer njihov koncept najbolje odgovara kriterijumima. Dronovi vezani sa autonomnim platformama koje služe kao sredina, rešavaju tipičnu energetsku dilemu bespilotnih letelica i složeni izazov branja voća robotskim rukama i hvataljkama. Smanjenje radne snage uistinu može uticati na život poljoprivrednika“, komentisao je Koerhuis.

Glasanje publike

Svoje je mišljenje o najperspektivnijem konceptu terenskog robota iz Top 10 užeg izbora imala priliku dati i publika odnosno posetioci FIRA-e te čitaoci Future Farminga. Na poziv za ovo glasanje odazvalo se preko 2.300 ljudi od kojih je najveći broj glasova dao britanskom robotu za branje malina i kupina Fieldwork Robotics-a (40 odsto glasova), dok je gotovo foto-finiš odlučivao o drugom i trećem mestu.

Digitalna poljoprivreda, šta je to?

Na drugom mestu sa 18,7 odsto glasova takođe britanski robot za uklanjanje korova "Crophopper", a na trećem sa 18,2 odsto glasova holandski "H-Wodka Robotiller" terenski robot.

Poslednjih godina predstavljeno je na desetak modela poljoprivrednih robota koji bi život poljoprivrednika trebalo da olakšaju i učine efikasnijim, među kojima su roboti koji omogućuju uzgoj useva sa manje radne snage, hemikalija i đubriva kao i sa manje emisija štetnih gasova, istakao je autor dodajući kako su neki pronašli put do farmi širom sveta, ali većina je još uvek u fazi koncepta.

Koji je novi terenski robot najoriginalniji i ima potencijal doprineti povećanoj i održivijoj proizvodnji hrane, odnosno koji koncept zaslužuje "Nagradu za najbolji terenski robot" videćemo dogodine.


Tagovi

Precizna poljoprivreda Pametna poljoprivreda Dronovi Bespilotne letelice Poljski roboti FIRA


Autorka

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s višegodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija između kojih je i TotY. Osim perom, voli da beleži i objektivom.