Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dudova štitasta vaš
  • 13.05.2020. 14:00

Dudova štitasta vaš: Narušava estetski izgled plodova, iscrpljuje biljku

Proizvođačima se takođe dešavalo da su otkupljivači odbijali otkup zaraženih plodova breskve zbog narušenog estetskog izgleda. Osim narušenog estetskog izgleda ploda, ovaj insekt iscrpljuje biljku svojim sisanjem, te biljka zaostaje u razvoju.

Foto: Julijana El Omari (ilustracija)
  • 249
  • 15
  • 0

Dudova štitasta vaš (Pseudaulacaspis pentagona) je štetočina koja je dugi niz godina prisutna u Srbiji. Ova vaš izuzetno je polifagan insekt koji napada brojno ukrasno bilje, a od voćnih vrsta najveće probleme pravi na breskvama. Ova vaš problem je koji je u ekspanziji zadnjih desetak godina, a svake godine uzima sve većeg maha, upozorava Žaklina Mladenović, stručnjak za zaštitu bilja Poljoprivredne stručne službe Smederevo.

Velike štete zabležene su prvo na području Centralne Srbije, a unazad nekoliko godina zabeleženi su napadi jakog intenziteta i u ostalim delovima Srbije. Proizvođačima se takođe dešavalo da su otkupljivači odbijali otkup zaraženih plodova breskve zbog narušenog estetskog izgleda. Osim narušenog estetskog izgleda ploda, ovaj insekt iscrpljuje biljku svojim sisanjem, te biljka zaostaje u razvoju.

Uzrok - nepravilna upotreba insekticida

Generalno, upozorava smederevski stručnjak, do ovog problema došlo je zbog nepravilne upotrebe insekticida, a situaciju je dodatno zakomplikovala i zabrana najefikasnijih sredstava za zaštitu bilja za suzbijanje ovog insekta. Kod ove vrste štitastih vaši razlikuju se polovi po izgledu, ženka je kruškolikog oblika žuto-narandžaste boje. Štit ženke je okrugao, veličine oko dva milimetra bele ili beložute boje. Mužjaci su izduženog tela, manji su od ženki, dužine oko 0,5 do jednog milimetra, narandžaste boje. Štit mužjaka je izdužen, bele boje sa jednom larvenom košuljicom.

Sprečite na vreme kovrdžavost lista breskve i nektarine

Ova štitasta vaš prezimljava u stadijumu polno zrele ženke koja može biti na stablu, granama voćki ili u pukotinama kore. Štetočina ima dve generacije godišnje. Polovinom aprila pa do polovine maja ženke polažu jaja ispod štita. Piljenje larvi počinje posle desetak dana. Ispiljene larve se kreću po biljci i traže povoljno mesto za pričvršćivanje i ishranu. Imago prve generacije se javlja početkom jula. Imago druge generacije se pojavljuje krajem avgusta i početkom septembra.

Iscrpljuju voćku i dovodi do sušenja napadnutih grana

Dudova štitasta vaš na granama obrazuje kolonije bele boje koje mogu biti brojne. Ove štetočine mogu da nasele i plodove i takvi plodovi su lošijeg kvaliteta. Vaši izazivaju velike štete, sisaju sokove biljke i dovode do iscrpljivanja voćki i vremenom do sušenja napadnutih grana.

Suzbijanje dudove štitaste izvodi se zimskim tretiranjem i u toku vegetacije. Zimsko ili rano prolećno tretiranje se obavlja mineralnim uljima u koncentraciji od tri do četiri odsto. Tretiranje treba obaviti kvalitetno. Tretiranje u toku vegetacije se obavlja u momentu pojave i aktivnosti larvi, zato što larve nemaju još formirani štit. Tretiranje treba obaviti dva puta, početkom piljenja larvi i posle dve nedelje. Koristiti preparate po preporuci stručnjaka ili zaposlenih u poljoprivrednim apotekama.

Primenite ove prirodne preparate u borbi protiv lisnih vaši

Kako smo ranije pisali, ukoliko imate problema sa lisnim vašima u voćnjaku - soda, sirće, začini, mleko, neka su od sredstava koja se koriste u borbi protiv ovih štetočina. U narednim godinama borbu voćara protiv ove štetočine otežaće zabrana insekticida iz grupe neonikotinoida.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Dudova štitasta vaš Žaklina Mladenović Lisne vaši Pseudaulacaspis pentagona Štetočina breskve Zaraženi plodovi Hemijska sredstva Larve


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Neprevaziđen "buket"... Sretan #8mart 💐