Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Citrusi
  • 28.12.2017. 20:15

Egzotični noviteti na tržištu

Zahtevi potrošača su sve veći, pa se na evropsko tržište sve više probijajaju egzotični citrusi.

Foto: anajohar / Pixabay
  • 577
  • 15
  • 0

Klementine, navele, limuni - većina citrusa više se ne može smatrati egzotičnim. Ipak, postoji još nekoliko egzotičnih sorti unutar kategorije agruma kao što je kafir limeta, juzu (yuzu) limun i kumkvat. Tu je i citrus budina ruka, koji se čini najzanimljivijim. Zato marokansko seosko domaćinstvo Tera Citrus (Terra Citrus) pokušava da osvoji evropsko tržište ovim egzotičnim voćem.

Nedaleko od istorijskog grada Fesa, u severnom Maroku, na obalama reke Sebou, leži 82 hektara plantaže Terra Citrus. Ova porodična kompanija fokusirana je na tradicionalne citruse, posebno narandže, a svoj asortiman dele u tri kategorije.

Tri kategorije citrusa

Prva grupa uključuje poznato egzotično voće, poput limete, čija potrošnja raste u Evropi. Međutim, tu se moraju takmičiti sa meksičkim i brazilskim proizvodima. Tržište je već prilično razvijeno, ali postoje mogućnosti na organskom tržištu.

Druga kategorija sastoji se od egzotičnog voća namenjenog svežem tržištu, kao što su finger limuni i budina ruka, a u toj kategoriji je i kumkvat. Tržište ovih agruma raste, ali jedina je prepreka cena. Na primer, finger limuni nazivaju se i citrusni kavijar. Za njima postoji sve veća potražnja u kulinarstvu.

Konačno, postoji grupa koja je uglavnom namenjena kuvarima i industriji. Najpoznatiji proizvod u ovoj kategoriji je juzu. Čak i ako bi ga prodavali za jedan evro, tržište bi bilo premalo. Unutrašnjosti tog voća je puno koštica, sa vrlo malo soka, koji je izuzetno kiseo. Ipak, profesionalni kuvari znaju šta da učine sa tim plodom pomoću kog kreiraju neobična kulinarska jela, pa su spremni da kupe juzu.

Započeli organsku proizvodnju

Polovina plantaže od 82 hektara Terra Citra namenjena je raznim vrstama egzotičnih vrsta citrusa. 40 hektara zasađeno je limetom, a ostatak egzotikom. Pre dve godine na toj farmi su započeli i s ekološkom proizvodnjom i to juzua i limete.

Foto: anajohar / Pixabay


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.