Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razmnožavanje voćaka
  • 21.11.2023. 07:30

Engleski i V spoj za zimsko kalemljenje

Dok vegetacija miruje, idealno je vrijeme da obavimo kalemljene raznih vrsta voćaka.

Foto: Depositphotos/Bork
  • 2.800
  • 180
  • 0

Tokom zime i ranog proleća voćke su u stanju mirovanja. To je idealno vreme da se pripremimo za kalemljene i tako povećamo svoju kolekciju raznih voćnih vrsta i sorti.

Prednosti zime

Plemka i podloga spajaju se engleskim i V spojem. Koriste se kod velikog broja jabučastih i koštičavih vrsta. Podloge mogu da budu generativne ili sejanci i vegetativne. Plemke mogu da se iskoriste tokom zime ili ih čuvamo na temperaturi koja ne sme da pređe četiri do pet ºC. Na većim temperaturama može da dođe do prevremene aktivacije podloge što umanjuje prijem i vegetacijski rast. Početkom proleća, pre kretanja vegetacije možemo kalemiti na stalnom mestu na odgovrajuce podloge kao što su: divlja jabuka, kruška i trešnja, zatim glog. Sa trešnjom treba krenuti najranije, jer brzo kreće u vegetaciju.

Kako i u kojoj meri podloga utiče na karakteristike stabla?

Za ovu vrstu spajanja, podloga i plemka treba da su iste debljine. Na obe se naprave kompatibilni kosi rezovi koji se uvežu folijom koja ima mogućnost istezanja. V spoj (na naslovnoj fotografiji, op.ur.) ima prednost, jer se na centralnom delu kosog reza napravi žleb, i na podlozi i na plemci. Omogućava čvršće povezivanje i bolje srastanje.

Uskladiti termin sa sadnjom

Spojene kaleme držimo do pet dana u prostoriji gde je temperatura oko 15ºC kako bi došlo do srastanja tkiva. Posle toga temperatura se snižava ili sanduke sa kalemima premeštamo u hladniji prostor gde ostaju do početka sadnje. Mesec dana od sadnje obavimo pregled sadnica, popuštanje folije ili se ona potpuno uklanja.

Najbolji rezultati se postižu kada uskladimo termin kalemljenja sa sadnjom i treba da se obavi mesec dana ranije. U slučaju da se radi na veliko, uzete plemke se drže na prohladnom mestu i uzimaju po potrebi.

Podloga se priprema tako što se četiri dana pre obavljanja posla unosi u topliju prostoriju kako bi se podstaklo blago kretanje biljnih sokova, jer će to da doprinese boljem srastanju.

Obratite pažnju i na kojoj visini obavljate kalemljenje. Obično se kreće od 10 do 30 cm iznad korenovog vrata.


Tagovi

Kalemljenje Zimsko kalemljenje Engleski spoj kalemljenja V spoj kalemljenja Kalemljenje voća Podloga


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.