Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fieragricole
  • 05.03.2022. 07:30

EPA 2.0 sistem obezbeđuje efikasnije tretiranje vinograda i voćnjaka

Primena ovog sistema omogućava veću preciznost tokom tretiranja i usklađivanje količine pripremljenog rastvora zaštitnog sredstva. Smanjenje brzine automatski smanjuje isporučenu količinu rastvora, a kod ubrzanja povećava.

Foto: Cima
  • 73
  • 13
  • 0

Cima se predstavlja na Fieragricola 2022 s inovacijom koja je fokusirana na tretiranje vinograda, ali se može koristiti i za druge voćarske kulture. U pitanju je novi sistem EPA 2.0 koji održava dozu isporučene tečnosti konstantnom, bez obzira na varijacije brzine koje evidentira GPS.

Primena ovog sistema omogućava veću preciznost i usklađivanje količine pripremljenog rastvora zaštitnog sredstva. Smanjenje brzine automatski smanjuje isporučenu količinu rastvora, a kod ubrzanja povećava. Tako se osigurava da biljke dobiju ujednačenu količinu zaštitnog sredstva, efikasnost tretmana, sprečava se rasipanje i smanjuje uticaj na okolinu.

Prednosti sistema EPA 2.0

Sistem se može primeniti na sve prskalice ovog proizvođača, montiranih, vučenih i zglobnih.

Programiranje je lako i omogućava potpunu vizualizaciju radnih podataka i mogućnost njihovog preuzimanja, konsultovanja i obrade. Može sačuvati i upravljati do 15 programa, unosom sledećih parametara rada: brzina traktora kod kretanja napred (km/h), širina reda (m), broj obrađenih redova (n) i doza rastvora za isporuku (l/ha). Sistem sam izračunava najbolji otvor u žutoj ploči za kalibraciju brzine protoka kako bi se postigla ispravna isporuka. Rastvor sredstva dospeva isključivo na tretirane biljke i ne raspršuje se po okolini.

Sistem prilagođen različitim Cima prskalicama

Operater na displeju dobija podatke zahvaljujući ultrazvučnim senzorima koji omogućavaju otkrivanje prisutnosti ili odsustva vegetacije, osiguravajući pravilan tretman na početku i na kraju reda, ali i prekid u slučaju odsustva vegetacije duž reda. Na taj način se smanjuju troškovi.

Tehnologiju upotpunjuje CIMA - Easy Farm kit, koji dolazi zajedno sa softverom za upravljanje za pregled radnih podataka sačuvanih na USB-u. Tokom rada snimaju se podaci o radu u realnom vremenu. Na kraju tretmana ili na kraju dana, operater može povezati USB na računar kompanije i uz pomoć CIMA-EasyFarm kompleta pregledati snimljene podatke o radu i efikasnosti.


Tagovi

Fieragricole CIMA EPA 2.0 Sistem tretiranja Zaštita vinograda Prskanje vinograda Zaštita voćnjaka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.