Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Norovirus
  • 30.10.2015. 09:00

EU kontroliše maline iz Srbije na norovirus

Od 1. oktobra Evropska unija počela je sa kontrolom svakog desetog kamiona malina iz Srbije. Na ovaj način vrši se uzorkovanje malina na prisustvo norovirusa. Za sada je nepoznato koji će biti dalji koraci EU, ukoliko te analize budu pokazale učestalost prisustva norovirusa.

  • 753
  • 52
  • 0

Od 1. oktobra Evropska unija počela je sa kontrolom svakog desetog kamiona malina iz Srbije. Na ovaj način vrši se uzorkovanje ovog crvenog voća na prisustvo norovirusa, odnosno bakterije "prljavih ruku". Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije zbog toga je održalo sastanak, na kome su usaglašeni stavovi do sada nepomirljivih - proizvođača i prerađivača.

Prljave ruke jedan od razloga kontaminacije

Za sada je nepoznato koji će biti dalji koraci EU, ukoliko te analize budu pokazale učestalost prisustva norovirusa, kaže Paun Petrović iz Poslovnog udruženja hladnjačara Srbije: "Do kontaminacije maline može doći zbog prljavih ruku, ali i zalivanjem ovog voća neispravnom vodom. Naravno, da tu treba pomenuti neadekvatan transport u prikolicama ili tovarnim sanducima vozila u kojima su prevožene životinje ili stajnjak. To su samo neki od mogućih izvora Norovirusa", navodi Petrović. Zbog nove odluke EU hitno je formirana radna grupa, čiji je zadatak da se lociraju potencijalna izvorišta zaraze, kako bi se na vreme sprečila kontaminacija.

Malina mora biti potpuno bezbedna - mikrobiološki i hemijski

Paun Petrović
Paun Petrović,

Poslovno udruženje hladnjačara Srbije

Odluka o kontroli srpske maline doneta je u godini kada se Srbija sa 75.000 tona izveženog voća popela na prvo poziciju u Evropi, a drugu svetsku. Na ruku srpskim proizvođačima išao je podbačaj sezone zbog suše u Poljskoj, koja nije pogođena novom uredbom Evrospke unije.

"Nije u pitanju nikakva teorija zavere, već EU povećava stepen bezbednosti u proizvodnji hrane i mi se tome moramo prilagoditi. Hladnjače su kontrolisane od inspekcijskih službi, ali do problema može doći prilikom berbe, kod vlasnika koji se ne pridržavaju higijenskih mera, na kojima se već godinama insistira, ali se nedovoljno kontroliše inspekcijski. Poznato je da naša malina ima najbolji kvalitet na svetu, aromu, suvu materiju, ali to nije dovoljno, mora biti potpuno bezbedna mikrobiološki i hemijski", kaže Petrović.

Manipulacija je često prisutna

Aleksandar Leposavić
Aleksandar Leposavić,

Institut za voćarstvo u Čačku

Izvoznici na osnovu zahteva kupaca, godinama vrše kontrolu maline u sertifikovanim laboratorijama u Evropi, ali i Srbiji. Zbog niže cene do sada su uglavnom bili okrenuti analizama u inostranstvu. Dr Aleksandar Leposavić, naučni saradnik Instituta za voćarstvo u Čačku, kaže da je Srbija poslednjih godina puno uradila u obezbeđenju izvoznika osposobljavanjem referentih laboratorija.

"Ono što je veoma često prisutno u svetu je manipulacija" uveren je Dr Leposavić. "Navede se u reklamaciji da postoji pretpostavka da je prisutan norovirus u malinama iz Srbije ili neke druge zemlje. Do sada je uglavnom bila reč o spekulacijama, nije potvrđeno prisustvo norovirusa u malinama iz Srbije, tako da to treba uslovno shvatiti. Međutim, pažnju treba posvetiti pravilnoj upotrebi pesticida, to je ono na šta su proizvođači osetljivi. To je češći problem, jer usled neadekvatne zaštite i primenjenih termina upotrebe pesticida može doći do pojave nedozvoljenih ostataka u plodovima maline", objašnjava Leposavić

Prve analize već narednih dana

Prerada maline
Prerada maline

S obzirom da je nova uredba Evropske unije stupila na snagu prvog oktobra, prve analize očekuju se narednih dana. Zimski period biće iskorišćen za edukaciju vlasnika malinjaka kako da povećaju nivo higijene tokom berbe, kako bi se sprečile neželjene posledice.

Norovirus izaziva stomačne tegobe, pored mučnine pojavu dijareje, a prošle godine je u staračkom domu u Švedskoj došlo do trovanja sa smrtnim ishodom. Srpske maline najvećim delom izvoze se u Nemačku, ali manja količina plasira se i u skandinavske zemlje. Dosadašnje analize nisu potvrdile prisustvo nikakvih štetnih bakterija ili materija, a to najbolje ilustruje i potražnja za srpskom malinom, tvrde izvoznici. Međutim, naredna sezona berbe maline sigurno će biti pod lupom inspekcija, ali i hladnjačara, koji će dodatnim kontrolama pokušati da se osiguraju da se zbog Norovirusa ne nađu na listi nepoželjnih izvoznika.


Tagovi

Kontrola malina Norovirus Kontaminacija Paun Petrović Izvoz voća Bezbednost hrane Hladnjače Poslovno udruženje hladnjačara Srbije Edukacija Pesticidi Aleksandar Leposavić Inspekcije Izvoz malina


Autor

Predrag Stojković

Više [+]

Predrag Stojković, Požega