Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Značaj flavonoida
  • 02.12.2024. 07:30

Flavonoidi su značajni za naše zdravlje, ali igraju važnu ulogu i za biljke

Za biljke su važni u zaštiti od stresa, ali i u odbrani od štetočina.

Foto: Shutterstock/JP Chret
  • 97
  • 12
  • 0

Flavonoidi su grupa fitohemikalija koji se prirodno javljaju u biljkama. Važni su za ljudsku ishranu, jer se povezuju sa različitim zdravstvenim koristima, uključujući smanjenje rizika od različitih bolesti, poput srčanih oboljenja i upala. Voće koje sadrži raznolik spektar flavonoida može biti korisno za održavanje zdravlja, navodi savetodavac za voćarstvo i vinogradasrtvo u PSSS Negotin Teodor Prvulović.

Ipak, koliko su važni za ljudski organizam, toliko su važni i za biljke koje ih sadrže.

"Igraju važnu ulogu u biljkama kao antioksidansi, zaštita od stresa, oprašivanje, boje cvetova i plodova i u odbrani od štetočina. U voćkama, flavonoidi su prisutni u različitim koncentracijama i varijacijama zavisno od vrste", napominje ovaj stručnjak.

Koji se nalaze u voću?

On daje nekoliko primera flavonoida koji se često nalaze u voćkama, kao i za šta su značajni:

Boja kod jabuke: Šta sve utiče na obojenost?

  • Kvarcetin je jedan od najpoznatijih flavonoida i nalazi se u raznim voćkama kao što su jabuke, trešnje, jagode i grožđe. Ima snažno antioksidativno delovanje i može doprineti zaštiti tela od oksidativnog stresa.
  • Kaempferol je još jedan flavonoid koji se može naći u voćkama kao što su jabuke, jagode, grožđe i trešnje. Takođe ima antioksidativno delovanje.
  • Katehini su flavonoidi koji se često nalaze u voćkama poput jabuka, grožđa i trešanja, ali su najpoznatiji po svom prisustvu u čajevima, posebno u zelenom čaju. Poznati su po svojim blagotvornim efektima na zdravlje srca i cirkulaciju.
  • Antocijani su odgovorni za crvenu, plavu ili ljubičastu boju mnogih voćaka, uključujući borovnice, maline i crne ribizle. Povezuju se sa antioksidativnim svojstvima i pozitivnim efektima na zdravlje krvnih sudova.

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Značaj flavonoida Flavonoidi Zaštita od stresa Odbrana od štetočina Boja cvetova Oprašivanje Teodor Prvulović


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Europskom poljoprivredom dominiraju stariji poljoprivrednici - udio žena među mlađim nositeljima gospodarstava tek 32 posto

Europska poljoprivreda suočava se s problemom starenja. Samo 6 % poljoprivrednika u EU-u mlađe je od 35 godina, dok je više od polovice starije od 55 godina. Otprilike tr...

Više [+]