Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz jabuke
  • 23.09.2018. 11:00

Gala tražena u Evropskoj uniji

U voćnjaku porodice Milošević iz Tutnjevca na Majevici, na površini od 1,5 hektara, posađeno je 4.000 stabala jabuka voća, različitih sorti. Oni ove godine očekuju rod od 40 tona prvoklasne jabuke, koja će mahom biti izvezena na nemačko i druga tržišta EU.

Foto: Novosti / B.Milošević
  • 702
  • 64
  • 0

Voćnjaci proizvođača Darka Miloševića, u selu Tutnjevac, na Majevici u Republici Srpskoj ove godine su puni plodova. Posle uspešno okončane berbe šljiva, koje su dale prinos od oko 150 tona, u njegovom voćnjeku je počela berba jabuke. Na površini od 1,5 hektara, posađeno je 4.000 stabala tog voća, različitih sorti, od crvenog i zlatnog delišesa, preko jonagolda i ajdareda, pa do sve popularnije gale. Miloševići ove godine očekuju rod od 40 tona prvoklasne jabuke, koja će mahom biti izvezena na nemačko tržište.

Gala zahvalna za uzgoj na našem podneblju

Darko Milošević objašnjava, a prenose Novosti, da je njegov voćnjak mlad, ali je urađen po svetskim standardima, sa navodnjavanjem i protivgradnom zaštitom. U zasad jabuke je uloženo oko 25.000 evra, a kako ističe, već sada voćnjak donosi rod od 25 kilograma po stablu. Milošević, kaže da se sorta gala pokazala kao veoma zahvalna na ovim terenima i uz to je veoma je tražena u zemljama Evropske unije. On očekuje da će mu se za nekoliko rodnih godina investicija isplati.

Recept za uspeh: rad, ljubav i sreća

Miloševići gaje šljivu na četiri hektara, jabuku i krušku na površini od tri, a trešnju na pola hektara, tako da pod voćem imaju više od 7,5 hektara, sa kojih godišnje uberu preko 200 tona voća. Darko naglašava da u njegovoj porodici voćarstvo ima stogodišnju tradiciju, a on pripada četvrtoj generaciji Miloševića koja se bave voćarstvom. U taj posao, osim velikog novca, uloženi su i ogromna ljubav i želja za uspehom i kvalitetom. Kako napominje, za uspeh je potrebno, naravno, i malo sreće, kao što je bilo ove godine, kada su to područje zaobišli i mrazevi i gradonosni oblaci.

EU kupci traže licencirane sorte i klonove jabuka

Darko kaže da evropsko tržište trenutno traži sve klonove gale i fudžija i neke licencirane klupske sorte jabuke. Prema njegovom rečima naročito je tražena sorta pink ledi, ali u Bosni i Hercegovini još niko nema licencu za njenu proizvodnju, dok je izvozna cena već premašila 1€/kg.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Jabuka Voćarstvo Darko Milošević Tunjevac Majevica Gala Pink ledi


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.