Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita krušaka
  • 02.05.2023. 10:30

Gde su mravi tu je i pepeljasta vaš kruške - kako je suzbiti?

Mogu se suzbiti insekticidima, ali i bez hemije - sirće i beli luk dokazano su delotvorni, samo što se stabla moraju češće prskati.

Foto: Bojan Kecman
  • 558
  • 54
  • 0

Smena toplog i hladnog vremena, uz česte kiše, stvorila je pogodne uslove za napad pepeljaste vaši kruške, Dysaphis pyri. Ova štetočina česta je u zasadima krušaka, naročito posle cvetanja, kada dolazi do čišćenja stabala, odnosno, opadanja neoplođenih pupoljaka.

Vrlo brzo, čak iako se radilo bakarno prskanje pre cvetanja, dolazi do kovrdžanja i uvijanja vršnog lišća na mladarima.

Mravi siguran pokazatelj napada vaši

Unutar listova, vaši se neometano razvijaju sišući sokove iz listova, što dovodi do njihovog uvrtanja, promene boje i na kraju, sušenja.

Gde su mravi tu su i vaši

Obilno luče mednu rosu koja privlači mrave i čim ih vidite na vršnim granama krušaka, znajte da je u toku razvoj jaja u larve ili napad odraslih jedinki pepeljaste vaši koja inače ima tri generacije godišnje.

Takođe, zbog lučenja medne rose dolazi do razvoja gljivičnih bolesti koje uzrokuju sušenje listova i slabljenje stabala.

Ponoviti tretman u slučaju čestih kiša

Ove insekte nipošto ne treba podceniti i potrebno je obaviti barem dva tretmana insekticidima, odmah kad opadnu 2/3 cveta i sedam do 10 dana posle, ako se nastavi period vlažnog i toplog vremena praćenog kišom.

Najvažnije je da sredstvo uđe u unutrašnjost uvrnutog lista jer nema velikog efekta ako se zadrži samo na spoljnoj strani. To se najbolje rešavalo insekticidima koji deluju i parama, ali ih je vrlo malo na tržištu jer su, uglavnom, zabranjeni.

Najvažnije je da sredstvo uđe u unutrašnjost uvrnutog lista 

Inače, što se tiče izbora insekticida, o tome se treba konsultovati sa stručnjacima jer dosta njih je povučeno iz upotrebe, a među njima su najpoznatiji oni sa aktivnom materijom acetamiprid.

Oni se i dalje mogu naći u apotekama, ali trebalo bi obratiti pažnju na rok trajanja ukoliko proizvođač odluči da ga koristi, što je čest slučaj kod nas. Na tržištu su i insekticidi na bazi deltametrina i cipermetrina, koji su registrovani za suzbijanje štetočine.

Može i bez hemije

Postoje i drugi načini borbe. Sirće i beli luk dokazani su u suzbijanju vaši, samo što se stabla moraju češće prskati.

Prirodnim preparatom treba češće prskati

Litra sirćeta i pet litara vode u kojoj je, barem tri dana stajao beli luk, stavljaju se u prskalicu od 50 litara i sigurno uništavaju pepeljastu vaš, naročito ako se ostvari dobra pokrivenost listova.


Povezana biljna vrsta

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Tagovi

Pepeljasta vaš kruške Dysaphis pyri Acetamiprid Mravi na kruškama Sirće Beli luk


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.