Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište citrusa
  • 11.09.2022. 18:00

Glijivična bolest zaustavila isporuke pomorandže u EU: Ugrozila bi citruse i druge biljke

Radi se o bolesti koja stvara oštećenja na kori, ali ne dovodi do propadanja ploda.

Foto: Depositphotos/ninefar
  • 142
  • 5
  • 0

Južna Afrika će od 16. septembra dobrovoljno zaustaviti isporuke sorte Valensijske pomorandže u Evropsku uniju iz područja zahvaćenih gljivičnom bolešću poznatom kao citrusna crna mrlja, izvestio je Radarr Africa.

Radi se o bolesti koja stvara oštećenja na kori, ali ne dovodi do propadanja ploda.

U pitanju su održivost i profitabilnost

Odluka da se obustavi izvoz u EU usledila je posle 10 incidenata u kojima je gljivična bolest otkrivena na južnoafričkim citrusima.

Udruženje uzgajivača citrusa Južne Afrike CGA kaže da će se zatvaranje tržišta odvijati postepeno, pri čemu će poslednji dan inspekcije u severnim regijama biti 16. septembra, dok su završne inspekcije u dolini Gamtoos, East Cape Midlands i dolini reke Sundays zakazane za 23. septembar.

"Ovo predstavlja veliku pretnju održivosti i profitabilnosti sektora. Ugroženo je 130.000 radnih mesta i godišnja finansijska dobit", kaže izvršni direktor CGA Džastin Čadvik.

Naglašavaju da je ovo još jedan udarac uzgajivačima koji su se suočili s jednom od najizazovnijih sezona do sada, ali nastavak pristupa tržištu EU na duži rok mora biti prioritet. Čadvik je naveo da je ova odluka dokaz da se fitosanitarni CBS sistem za smanjenje rizika u Južnoj Africi efikasno primenjuje.

Očekuje se da će do kraja sezone 2022. biti isporučeno 167,2 miliona kartonskih kutija citrusa, što je 3,3 miliona manje nego što se predviđalo na početku sezone. Lokalni uzgajivači su suočeni sa značajnim gubitkom u ovoj godini.

CGA veruje da će samo 20 odsto uzgajivača citrusa postići prinos iznad rentabilnosti na kraju sezone 2022. godine. Dodatni pritisak je rast troškova proizvodnje.

Cene đubriva su porasle za nešto više od 56 odsto između 2020. i 2021; a goriva za 53 odsto. Cena prevoza je dostigla rekordne prinose, a povećanje za brodske linije je iznosilo 128 odsto između prvog kvartala 2020. i prvog kvartala 2022. godine.

Odlukom je ugroženo 130.000 radnih mesta (Foto: Depositphotos/edu1971)

Iznenadna promena EU pravila

Ovaj slučaj traje već mesecima. Južna Afrika je podnela žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji WTO nakon što je EU u julu uvela nove zahteve za sigurnost biljaka i zdravlja za koje proizvođači pomorandže kažu da ugrožavaju njihov opstanak.

Na situaciju su dodatno uticali novi propisi protiv lažnog moljca. Prema mišljenju CGA ovi propisi su bili neopravdani i nepravedni.

Nove mere zahtevaju od južnoafričkih farmera da primene ekstremno niske temperature na sve narandže vezane za Evropu i drže plodove na temperaturama od dva stepena Celzijusa ili niže 25 dana. Ali, CGA kaže da je takva mera nepotrebna jer zemlja već ima svoj sopstveni način sprečavanja zaraze.

Špansko udruženje poljoprivrednika iz Valensije AVA-ASAJA se snažno protivilo odobrenju uvoza 2.000 kontejnera s citrusima koji su bili zaustavljeni na granici EU. Kristobal Aguardo je tvrdio da je to nedopustiv skandal, poniženje Unije i pretnja fitosanitarnoj sigurnosti agruma i drugih vrsta drveća u Evropi.

Podsetio je na nedavno presretanje pošiljki narandži i mandarina iz Južne Afrike namenjenih Evropskoj uniji koje su bile zaražene lažnim jabučnim moljcem Thaumatotibia leucotreta i crnom pegavosti Phyllosticta citricarpa, dva karantinska organizma koja nisu pronađena u Evropi, čije bi unošenje izazvalo milione gubitaka. Osim južnog voća bile bi pogođene i druge vrste: vinova loza, paradajz, ruže, hrast.


Tagovi

Uvoz Evropska unija Citrusna crna mrlja Zabrana Gljivična bolest Pomorandže


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.