Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Godži bobice
  • 26.12.2021. 12:00
  • Pčinjski okrug, Roždace, Vranje

Godži bobice: Organska proizvodnja, solarni paneli, sistem "kap po kap"

Ove godine napravio kaptažu za navodnjavanje u koju može da stane 250.000 litara vode, a iduće uvodi i sistem kap po kap.

Foto: Depositphotos/NewAfrica
  • 374
  • 247
  • 2

Čim je Nenad Zdravković iz sela Roždace, kod Vranja, obezbedio stalnog kupca za svoje crvene godži bobice (jb1), koje proizvodi na 24 ara u blizini svoje kuće, odmah je novim sadnicama ovog voća koje je u mnogim zemljama našlo primenu u medicinske svrhe, postojeći zasad povećao na 59 ari. On tu ne namerava da stane jer je njegov kupac koji se bavi preradom ovog voća izrazio želju da od njega u narednom periodu otkupljuje mnogo veće količine od ove koju trenutno može da proizvede i ponudi tržištu.

"Nije nam dugo trebalo da se dogovorimo oko saradnje. Kada dva partnera u poslu znaju šta žele onda posle sve ide lako", kaže zadovoljno jedini proizvođač godži bobica u Pčinjskom okrugu.

Suša uzela danak

Osim što je svoj zasad godži bobica povećao na 520 biljaka on ga je prošle godine snabdeo i izvorskom vodom koju je doveo sa izvora udaljenog 1.500 metara. Dugo se ovaj proizvođač pripremao za realizaciju ovog projekta koji je sam finansirao, a kada ga je završio ovog proleća je odmah pored zasada napravio i kaptažu za prikupljanje vode koju je obložio kvalitetnim folijama za ovu namenu.

Odmah pored zasada napravio i kaptažu za prikupljanje vode (foto: G. Nastić)

"Kaptažu sam počeo da punim vodom koju sam jesenas doveo sa udaljenog izvora, ali i sa još jednog izvora koji se nalazi na 80 metara od moje kuće, a koji smo do sada koristili za kućne potrebštine. U nju može da stane ukupno 250.000 litara vode, što znači da mogu tokom sezone da zalivam sve zasade na svom imanju od oko tri hektara koje se prostire odmah pored nje."

U vrednost ove investicije uverio se već ovog leta kada je zbog tromesečne suše postojala opasnost da izgubi celokupan rod u svom zasadu godži bobica uprkos tome što je uložio mnogo truda i rada. To bi se i dogodilo da nije počeo da zaliva sadnice i tako uspeo da spasi deo roda.

"Da sam imao instaliran sistem za zalivanje koji radi po principu kap po kap imao bih daleko bolje rezultate", tvrdi Zdravković.

Prelazak na organsku proizvodnju

Otuda on planira da iduće godine kroz ceo svoj zasad sprovede ovaj sistem za navodnjavanje. Želi da postavi i solarne panele. Kaže da sada kada im pada cena na tržištu, može i on da ih postavi, a pomoću kojih će da pokrene pumpu za navodnjavanje zasada, ali i kućne potrebe.

Postojeći zasad povećao na 59 ari

Iduće godine će u potpunosti preći i na organsku proizvodnju ovog voća. To mu je potvrdila i komisija koja je letos došla na lice mesta da proveri da li je u poslednjoj godini konverzije ispunio sve uslove koji će mu u narednoj omogućiti prelazak na ovakav vid proizvodnje. To mu nije bilo nimalo teško s obzirom da živi u ekološki čistoj sredini.

"Sa godži bobicama proizvedenim na organski način imam šansu da na tržište ostvarim najveću moguću cenu što je i moj prevashdni cilj. Iskreno se nadam da ću u nastupajućoj godini ostvariti mnogo više roda nego u prethodnim. Ukoliko se to desi moći ću da u praksi realizujem još neke svoje planove", kaže ambiciozni Zdravković.


Povezana biljna vrsta

Godži bobice

Godži bobice

Engleski naziv: Goji berries | Latinski naziv: Lycium barbarum, Lycium chinense

Godži bobice tradicionalno potiču iz Kine, a zbog velikog broja blagotvornih uticaja na ljudsko zdravlje smatraju se supervoćem. U lečenju su se tradicionalno koristile u... Više [+]

Tagovi

Godži bobice Nenad Zdravković Navodnjavanje Sistem kap po kap Solarni paneli Suša


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Užasno nevreme pogodilo je juče opštinu Topola i Rača - fotografije govore za sebe... :( foto: M. Lazarević, Toppress