• Uzgoj godži bobica
  • 11.11.2019. 12:00
  • Pčinjski okrug, Vranje

Godži bobice za dobro zdravlje: Sa jednog korena i do četiri kilograma ploda

Nenad Zdravković počeo je da uzgaja godži bobice pre četiri godine, na 24 ara u blizini kuće. Na ideju da zasadi ovo voće došao je saznavši i da se u mnogim zemljama koristi u medicinske svrhe.

Foto: Gordana Nastić
  • 1.319
  • 406
  • 0

Nenad Zdravković iz sela Roždace, koje se nalazi na trideset kilometara od Vranja uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom, odavno je među svojim komšijama poznat kao majstor za popravku televizora, a od pre neku godinu i po proizvodnji godži bobica. Ovu neobičnu biljku počeo je da uzgaja pre četiri godine, na 24 ara u blizini kuće.

Na ideju da zasadi ovo voće došao je kada je saznao kakva sve lekovita svojstva ima u sebi i da se u mnogim zemljama koristi u medicinske svrhe. Ovo pogotovo kada je shvatio koliko može da pomogne obolelima od karcinoma. Tu je on video šansu za početak jednog unosnog posla od koga može lepo da živi. Zbog toga je poručio 360 sadnica od jednog poznatog proizvođača iz Subotice.

Porodica Jovanović jedina u Evropi proizvodi crne godži bobice

Plodovi idealni za sok i džem

Sadnice je zasadio u junu mesecu na pooranoj i dobro iskultiviranoj njivi. Ispoštovao je i sve standarde u sadnji. Sadnice je sadio na razmaku od dva metra, a između redova je ostavljao prazan prostor od tri metra. Sve sadnice su se odmah prihvatile tako da nije imao dodatne troškove oko presađivanja. Iako je bio upoznat sa rastom i razvojem ove biljke, prijatno se iznenadio kada je video da su za mesec dana dostigle visinu od jednog i po metra i počele da cvetaju.

"Prvi plodovi su se pojavili u roku od mesec dana od cvetanja, a kada su se formirali dobili su predivnu crvenu boju veličine drena. One čak i izgledom podsećaju na njega. Plod je slatkasto gorkog ukusa, sa dozom kiselosti. Tek kada plodovi dobro sazru, onda dobijaju sladak ukus. Idealni su za pripremanje sokova i džemova, a mogu i da se zamrznu. Najbolje rezultate daju kada se konzumiraju u svežem i suvom stanju. Veoma su korisni jer od dvadeset neophodnih vitamina za ljudski organizam oni poseduju čak osamnaest," priča Nenad.

I on sam je zavoleo ukus godži bobica koje potiču iz Kine gde ih zbog velikog broja blagotvornih uticaja na ljudsko zdravlje smatraju super voćem. O ovim žbunastim biljkama koje mogu da dostignu visinu i do dva metra brinuo je najbolje što je mogao. Na samom početku postigao je odlične rezultate, jer je počeo da ih uzgaja na zemlji, koja je posedovala sve neophodne kvalitete za njihov rast i razvoj. U vreme rezidbe primenjivao je tri tipa: kišobran, cilindrični model i model sa tri nivoa što mu je omogućilo bolje prinose.

Žbunaste biljke mogu da dostignu visinu i do dva metra

Pepelnica i grinje najveći problem

Ovo i ne treba da čudi jer je godži bobice zasadio na terenu koga tokom dana hvata dovoljno sunca. Najveći problem su mu, međutim, zadavale pepelnica i grinje. Pepelnica mu je bila prava noćna mora tokom leta kada su temperature prelazila preko 30 Celzijusovih stepeni. Tada je njegov zasad tražio i mnogo više vode. On na tome nije nimalo štedeo. Tada je shvatio da postojeći kapaciteti nisu dovoljni i da ukoliko želi i dalje da se bavi ovom proizvodnjom mora zasad da snabde novom količinom vode. On planira da do svoje mini plantaže dovede izvorsku vodu, uprkos tome što to zahteva dosta fizičkog rada i ulaganja.

Sa plasmanom robe, međutim, teško izlazi na kraj i to je jedan od razloga zašto još nije uradio ono što je planirao, kada je osavremnjivanje zasada u pitanju.

"Mislim da mnogi ljudi na našem području nisu čuli za ovu biljku, a da ne govorimo o njenim lekovitim svojstvima. Oni koji znaju koliko je blagodatna u obnavljanju krvi kod ljudi koji primaju hemoterapiju dolaze kod mene da kupe godži bobice. Oni koji su ih koristili rekli su mi da se posle deset dana od korišćenja krv bolesnika normalizuje. Ovo i ne treba da čudi jer godži bobice koje se smatraju voćem sa najviše antioksidativnih svojstava, izvor su karotenoida i gvožđa. Nedavno mi se javio jedan otkupljivač iz Subotice koji je izrazio želju da ih otkupljuje. Ukoliko ta saradnja krene, na obostrano zadovoljstvo i dogovorimo cenu, koja bi se kretala oko pet evra za kilogram, onda će i ova proizvodnja imati perspektivu u našem kraju," kaže Nenad.

Sa jednog korena i do četiri kilograma ploda

Plodovi godži bobica teški za branje

Iako muku muči sa prodajom robe, Nenad u proteklih nekoliko godina sa godži bobicama ostvaruje zadovoljavajuće prinose. Prve prinose je dobio već u drugoj i trećoj godini proizvodnje, a ove godine je sa jednog korena ubirao i do četiri kilograma ploda.

"Ova biljka prvi rod daje krajem leta i sve do prvih mrazeva rađa nove. Koliko je jednostavna za proizvodnju toliko se njeni plodovi teško beru. Za osam sati rada jedan berač može da nabere od šest do sedam kilograma plodova. Zbog toga se berači teško odlučuju za berbu godži bobica jer im se ne isplati, baš kao i nama proizvođačima, jer zbog nesigurnog plasmana ne možemo da im ponudimo adekvanu cenu," ističe Nenad.

Iako nije u potpunosti realizovao svoje ambiciozne planove u proizvodnji godži bobica, Nenad ne odustaje od zacrtanog cilja. Namerava da ubuduće plodove ovog voća suši i tako ih ponudi na tržištu. Planira da od njih pravi sok i džem koji kod kupaca imaju veću prođu.


Povezana biljna vrsta

Godži bobice

Godži bobice

Engleski naziv: Goji berries | Latinski naziv: Lycium barbarum, Lycium chinense

Godži bobice tradicionalno potiču iz Kine, a zbog velikog broja blagotvornih uticaja na ljudsko zdravlje smatraju se supervoćem. U lečenju su se tradicionalno koristile u... Pročitaj više »

Foto prilog


Tagovi

Godži bobice Prerada godži bobica Sadnja godži bobica Presađivanje Rasada Pepelnica Nenad Zdravković


Autorka

Gordana Nastić

Dugogodišnja novinarka, koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi