• Izvoz jabuka
  • 07.03.2016. 18:00

Indija srećno odredište za evropske jabuke?

Poboljšanje tržišnih uslova za evropske jabuke: Da li je Indija rešenje?

Foto: De Visa/bigstockphoto.com
  • 216
  • 12
  • 0

Komesar za poljoprivredu EU Phil Hogan (Fil Hogan) prihvatio je s oduševljenjem poboljšane tržišne uslove za EU proizvođače i izvoznike jabuka u Indiju. To je još jedan pozitivan korak u pronalasku alternativnih tržišta kako kaže, za evropske proizvođače. "Naš trud da razbijemo barijere poljoprivrednog izvoza i otvorimo nova tržišta za farmere deo je diplomatske ofanzive koju vodimo u 2016.", kaže Hogan.

I dok su sve izlazne tačke bile zatvorene za uvoz jabuka još od septembra 2015. sa izuzetkom jedne, od ove nedelje evropski voćari mogu plasirati jabuke na indijsko tržište putem vodenih i vazdušnih puteva.

Rušenje izvoznih barijera

Uvoz jabuka dopušten je i putem indijskog zakona, a to tržište ima veliki potencijal. EU izvoz jabuka u Indiju u 2014. bio je oko sedam hiljada tona, a jabuke su većinom došle iz Italije, Francuske i Belgije.

Ako brojevi predviđaju povećanje uvoza na 11 hiljada tona u 2015., pokazalo se da Indija može da primi i veću količinu EU izvoza s obzirom na domaću proizvodnju. I dok još uvek traje ruski embargo na EU poljoprivredne proizvode, evropski proizvođači traže druga rešenja uz podršku zemalja čanica i Evropske komisije. Poljska je tako došla do sporazuma s Indijom i prve poljske jabuke ušle su na tržište u 2015. godini.

Foto: De Visa/bigstockphoto.com


Tagovi

EU Fil Hogan Izvoz jabuka Tržište voća Indja


Autorka

Ivana Nađ

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi