Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz jabuka
  • 07.03.2016. 18:00

Indija srećno odredište za evropske jabuke?

Poboljšanje tržišnih uslova za evropske jabuke: Da li je Indija rešenje?

Foto: De Visa/bigstockphoto.com
  • 232
  • 12
  • 0

Komesar za poljoprivredu EU Phil Hogan (Fil Hogan) prihvatio je s oduševljenjem poboljšane tržišne uslove za EU proizvođače i izvoznike jabuka u Indiju. To je još jedan pozitivan korak u pronalasku alternativnih tržišta kako kaže, za evropske proizvođače. "Naš trud da razbijemo barijere poljoprivrednog izvoza i otvorimo nova tržišta za farmere deo je diplomatske ofanzive koju vodimo u 2016.", kaže Hogan.

I dok su sve izlazne tačke bile zatvorene za uvoz jabuka još od septembra 2015. sa izuzetkom jedne, od ove nedelje evropski voćari mogu plasirati jabuke na indijsko tržište putem vodenih i vazdušnih puteva.

Rušenje izvoznih barijera

Uvoz jabuka dopušten je i putem indijskog zakona, a to tržište ima veliki potencijal. EU izvoz jabuka u Indiju u 2014. bio je oko sedam hiljada tona, a jabuke su većinom došle iz Italije, Francuske i Belgije.

Ako brojevi predviđaju povećanje uvoza na 11 hiljada tona u 2015., pokazalo se da Indija može da primi i veću količinu EU izvoza s obzirom na domaću proizvodnju. I dok još uvek traje ruski embargo na EU poljoprivredne proizvode, evropski proizvođači traže druga rešenja uz podršku zemalja čanica i Evropske komisije. Poljska je tako došla do sporazuma s Indijom i prve poljske jabuke ušle su na tržište u 2015. godini.

Foto: De Visa/bigstockphoto.com


Tagovi

Fil Hogan Izvoz jabuka Tržište voća Indja


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."