Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest citrusa
  • 23.10.2022. 15:00

Invazivna bolest citrusa preti Evropi? Insekt koji je prenosi pojavio se u Sevilji

Insekt prenosnik je već prisutan. Ako bakterija uđe na evropski kontinent to bi značilo velike gubitke u proizvodnji citrusa.

Foto: Depositphotos/Aranami
  • 95
  • 5
  • 0

Insekt koji prenosi bolest citrusa pojavio se u španskog gradu Sevilja gde najviše ugrožava stabla pomorandži po kojem je taj kraj poznat. Ona čine 25 odsto gradskog drveća i od njegovih plodova se proizvodi karakteristična marmelada.

Neophodno je da grad preduzme mere kako bi preventivno zaštitio svojih 48.000 stabala pomorandže od smrtonosnih bakterija koje su već uništile zasade citrusa u Aziji, Latinskoj Americi i SAD-u, piše Guardian. Procenjuje se da bi pojava ovog oboljenja koštala oko 20 miliona evra koji bi se morali utrošiti na uništavanje i zamenu zahvaćenih stabala.

Kampanja za spas citrusa

Evropska unija pokrenula je projekt "Život za citruse", a u njega su uključene Španija, Portugal, Francuska i Italija. Cilj je da se stvori strategija za zaustavljanje širenja huanglongbinga HLB, bolesti ozelenjavanja plodova ovog voća, nazvane još bolest žutog zmaja.

Uzrokuje ga bakterija Candidatus liberibacter koju prenose insekti i može potpuno uništiti stablo u roku od pet godina.

Otkriven je u Kini 1943., u Africi 1947., a do 2005. godine je počeo da pustoši plantaže narandži na Floridi. Infekcija je dostigla nivo epidemije u 48 azijskih zemalja i 53 afričke države, kao i u Brazilu i SAD-u. Očekuje se u Evropi, jer je prisutan insekt koji prenosi ovu bakteriju.

Dakle, insekt Trioza eryteae ili afrička citrusna psilida je prisutna na Kanarima, u Portugaliji i Galiciji na severozapadu Španije.

"Problem je u tome što, kada vektor stigne, pre ili kasnije dolazi i bolest", izjavio je Francisco Arenas, šef istraživačkog instituta Las Tores u Andaluziji, u južnoj Španiji.

Simptomi oboljenja i borba protiv bolesti

Prvi znak bolesti je pojava listova zahvaćenih žutilom i deformacijama. Inficirana biljka ima manji prinos i propada u periodu od pet godina. Ne postoji način da se bolest iskoreni. Mogu se preduzeti preventivne mere ili uništiti stabla i zameniti ih.

Može preći i na druge citruse (Foto: Depositphotos/siculodoc)

Gradsko veće Sevilje i kampanja su pokrenuli pilot program za podsticanje širenja insekata i ptica koje su prirodni neprijatelj prenosnika bakterije. Potrebno je raditi sa prirodom, a ne protiv nje.

U parku Buhaira u Sevilji, plantaža narandže na površini od 1.800 kvadratnih metara biće zasađena raznim pokrovnim vrstama, a hoteli za bube i kutije za ptičja gnezda će biti postavljeni kako bi se podstakao ekosistem da sam spreči širenje insekta prenosnika i pojavu oboljenja. Vrsta Tamarixia dryi, koja lovi larve Trioza, će biti uveden u to područje, budući da one nemaju autohtone neprijatelje. 

"Predator za Triozu je uvezen, u početku na Kanarskih ostrva, ali se sada uzgaja i u Galiciji", kaže Pedro Torent Čokaro iz Seviljskog departmana za parkove i bašte. 

Naveo je da su insekti pušteni u Galiciji dali dobre rezultate, a u planu je da se u dogledno vreme puste u Portugaliju i Andaluziju. Stvoriće se okruženje pogodno za ptice, veliku sjenicu, crvendaća i kosa, koje se hrane ovim insektom.  


Tagovi

Bolest citrusa Candidatus liberibacter Trioza eryteae Sevilja Invazivna bolest


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]