Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orah
  • 26.05.2024. 12:00
  • Pčinjski okrug, Vranje

Iskrčili ceo malinjak i zasadili orah Čendler. Očekuju rod od 70 kg

Tražili su sortu koja može bez problema da uspe na njihovom području.

Foto: Depositphotos/ yskandag
  • 387
  • 63
  • 0

Kad god je u vreme berbe malina niska otkupna cena učinila ovu proizvodnju neisplativom, Vranjanka Dragica Džokić je iznova poželela da svoj zasad sorte vilamet i polana, na 20 ari u selu Aleksandrovac, iskrči do poslednje sadnice. Ovu svoju nameru je i realizovala ovog proleća kada je sa sinom Đorđem na njihovom mestu zasadila mlade sadnice oraha sorte Čendler.

Da je to neizbežno uvideli su kada su primetili da se maline od starosti suše. Tada su počeli da planiraju kako na najbolji mogući način da iskoriste postojeću parcelu. Kako više želeli da se bave uzgojem malina zbog njihove loše otkupne cene, a ni da proširuju postojeći zasad borovnice, odlučili su da otpočnu proizvodnju oraha zato što ovo koštičavo voće ima dobru cenu na tržištu, od 800 do 1.100 dinara za kilogram očišćenog.

Zašto baš Čendeler?

Za orasima uvek postoji potražnja na tržištu tako da su došli do zaključka da im ova proizvodnja može biti i te kako isplativa. Pre nego što su se upustili u veliki poduhvat, očistili su zemljište od prethodne kulture, nađubrili i poorali. Za to vreme, neprestano su se raspitivali gde mogu da nabave kvalitetne sadnice oraha.

Tražili su sortu koja može bez problema da uspe na njihovom području. Kada su im rekli da je to orah Čendler koji se kalemi na domaći orah i ima visoku rodnost, odmah su odlučili da će gajiti upravo nju.

Koje su perspektivne sorte voćaka za gajenje?

“Odlučili smo se za nju zbog visoke produktivnosti. Stablo ovog oraha plodove donosi na svojim bočnim granama i počinje da rađa posle tri godine od sadnje. Prinosi u punoj rodnosti su od 50 do 70 kilograma, što je fantastično", priča naša sagovornica.

Kako ide za sada?

Mlade sadnice su stavili u zemlju izoranu na 50 do 70 cm. Na taj način želeli su da unište višegodišnji korov i omoguće im da se nesmetano razvijaju.

“Sve su se primile i sada nameravamo da ih nađubrimo stajnjakom. On se ne stavlja blizu korena i o tome moramo posebno da vodimo računa."

Mlade sadnice su se lepo primile (foto: Gordana Nastić)

Džokićeva naglašava da imaju preporuku da u prvoj godini svakoj sadnici dodaju oko kilogram KAN-a i to pre nego što počnu da bujaju. Primenili su i gustu sadnju prilikom koje stabla mogu da dostignu visinu i do 15 metara. Nadaju se da će dobiti  kvalitetne plodove i željeni prinos.

Otpornija na mraz

Sorta Čendler, priča naša sagovornica, kasno cveta i manja je mogućnost da mraz uništi zametnuti rod. Njegova jezgra se lako vade iz tanke ljuske, svetle su boje i zbog toga na tržištu dostižu odličnu cenu. Za sada nije bilo potrebe da zalivaju mlade orahe, jer je kiša to obavljala umesto njih.

Ukoliko bude bilo potrebno, primeniće površinsko navodnjavanje koje se smatra najboljim, jer višak vode odnosi minerale iz zemljišta, a oni su veoma bitni za razvoj zasađene biljke.

Kako iskoristiti zelene orahe? Osim u liker, idu u džem, a mogu se i kiseliti

"Ovakvim načinom navodnjavanja sačuvaćemo mlade sadnice od eventualnog truljenja izdanaka, pa i sušenja, koje može da prouzrokuje zadržavanje vode."

Džokići na kraju ističu da imaju sve preduslove da odneguju lep zasad oraha. Strahuju samo od nestabilnog vremena praćenog gradom, a koje bi moglo da im nanese veliku štetu. 


Tagovi

Orah Čendler Dragica Džokić Visoka rodnost Iskrčili malinjak Prinos oraha Mlade sadnice oraha


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.