Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dunje i kruške
  • 10.01.2019. 18:00

Istoričar u Topoli obnavlja zasade stare gotovo 200 godina

Imanje od skoro tri hektara, staro gotovo 200 godina, mesto je za dunje i kruške kaluđerke.

Foto: Pixabay / Elsemargriet
  • 452
  • 98
  • 0

Darjuš Samii po zanimanju je istoričar, a njegovo radno mesto je kustos u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu. Međutim, vikednom se seli u Topolu, gde postaje voćar na dedovini koju je nasledio od predaka sa majčine strane. Imanje od skoro tri hektara, staro gotovo 200 godina, mesto je za dunje i kruške kaluđerke.

"Interesantno je da su se kruške, koje je deda zasadio uoči Drugog svetskog rata 1939. godine a koje su bile kaluđerke, do dan danas održale. Nekih osam stabala se razvilo i potpuno su zdrave i rađaju. U proseku jedno stablo rodi između 150 i 200 kilograma", rekao je Samii za RTV.

Rakija kao nastavak tradicije

Od dunja i kruške kaluđerke Darjuš pravi rakiju, u podrumu u kojem tradicija pečenja rakije traje takođe gotovo dva veka. Rakiju je nazvao Kraljevo unuče.

"To je količinski nekih 20 do 30 kazana. Dnevno ispečem oko pet kazana rakije, tako da meni treba nekoliko vikenda da završim tu godišnju turu sa prepekom, pa pečenje rakije traje tri, četiri vikenda", objašnjava ovaj Samii.

Želja da posao prenese na nove generacije

Dodaje da se za sada stari zasadi obnavljaju: "Želja mi je da se oni u toj meri obnove, koliko je to moguće ručnim radom i uz pomoć neke osnovne mehanizacije, da se imanje održi i da živi i da se kao što su nama naši preci njega ostavili da se tako prenese i na nove generacije".

Imanje odiše istorijom, a najstarija kuća datira iz perioda oko 1840. godine. Ipak, i danas u njoj može da se živi. "Jako je malo bilo intervencija na kući, s obzirom na njen prvobitni izgled. To je kuća na četiri vode, dve prostorije, jedna spavaća, a druga je ognjište i prostorija gde se preko dana živi, gde se kuva i gde se sprema", rekao je Samii.


Izvori

RTV


Tagovi

Darjuš Samii Topola Dunje Kruške kaluđerke Kraljevo unuče Rakija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!